Cabotaj rutier – Ce este si ce zice legislatia? Ghidul necesar pentru a evita sanctiunile
Termenul „cabotaj” este definit ca fiind transportul de marfa efectuat intr-o tara membra a UE de catre transportatori inregistrati in alta tara membra. Pentru ca un transport sa fie considerat cabotaj, el trebuie sa fie efectuat contra cost si temporar. Operatiunile de cabotaj sunt reglementate la nivelul Uniunii Europene pentru a combate concurenta neloiala.
In acest articol va prezentam transportul rutier de marfa prin cabotaj in Uniunea Europeana, avantajele si dezavantajele cabotajului rutier in Europa precum si legislatia in vigoare din UE.
1. Ce inseamna cabotaj rutier
Pentru a intelege cat mai bine notiunea de cabotaj, vom apela la un exemplu simplu. Un autovehicul al unui transportator roman desfasoara transport intre 2 clienti originari din Franta, ale caror puncte de incarcare si descarcare se afla pe teritoriul Frantei – aceasta operatiune este denumita cabotaj.
Cabotajul este practic notiunea de incarcare, transport si livrare ulterioara a marfurilor intr-o tara care apartine Uniunii Europene, dar efectuata de un vehicul care este inmatriculat intr-o alta tara a Uniunii Europene.
Aproximativ jumatate din transportul de cabotaj efectuat in UE (in tone-kilometri) are loc in Germania. In 2019, 48,7 % din miscarile de cabotaj din UE au fost efectuate pe teritoriul national german, crescand la 52,0 % in 2020. Aproximativ un sfert din performanta cabotajului din UE are loc in Franta, cu 26,1 % in 2019, cu o scadere de 1,2 % in 2020. Sfertul ramas din performanta totala a cabotajului UE a fost realizat in restul statelor membre, Italia (4,9 % in 2019; 4,7 % in 2020) urmata de Spania (4,5 % in 2019; 3,6 % in 2020) s.a.
Soferii est-europeni in cea mai mare parte din Polonia, pe de alta parte, au realizat mai mult de jumatate din totalul acestor transporturi in Uniunea Europeana. In 2019, Polonia a reprezentat 42,4 % din cabotajul de marfa in UE, ajungand la 45,2 % in 2020. Aceasta a fost substantial mai mare decat in orice alt stat membru. Lituania este al doilea cel mai mare furnizor de transport prin cabotaj, cu 10,3 % din totalul cabotajului UE in 2019 si 11,1 % in 2020, urmata de Romania pe locul trei cu 8,3 % in 2019, scazand la 6,6 % in 2020, conform datelor Eurostat.
1.1. Schema cabotaj
In cazul schemei de cabotaj, cifrele cheie sunt 1, 3 si 7.
Operatorilor de transport rutier care au o licenta comunitara, li se permite sa efectueze cu acelasi vehicul, maxim 3 operatiuni de cabotaj consecutive in acelasi stat gazda. Daca transportatorul efectueaza mai mult de 3 operatiun ide cabotaj pe teritoriul aceluiasi stat gazda, acesta intra sub incidenta cabotajului ilegal.
In cursul unei operatiuni de cabotaj, operatorul de trasnport trebuie sa paraseasca statul gazda in decurs de 7 zile de la ultima descarcare. Aceasta regula este impusa pentru a combate concurenta neloiala dintre operatorii de trasnport statului gazda si cei externi acestuia.
In cazul in care, operatorul de trasnport intra cu un autovechicul fara incarcatura in statul gazda, acesta are obligatia de a se limita la o singura operatiune de cabotaj pe teritoriul acelui stat in termen de 3 zile de la intrare fara incarcatura.
1.2. Beneficiile cabotajului
Conform unui raport al CE, in anul 2015, 23% din toate vehiculele grele de marfa din UE au circulat goale, fara marfa. Acest lucru prezinta costuri suplimentare pentru transportator si creste nivelul de poluare a mediului, in mod inutil.
Atunci cand este incorporat corespunzator in lantul logistic, cabotajul ofera o serie de beneficii:
- Eliminarea restrictiilor impuse transportatorilor din cauza nationalitatii
- Eficienta – Operatorii de transport isi pot optimiza rutele, astfel incat sa fie redus numarul de curse realizate cu camioane/ trailere goale si implicit, diminuarea costurilor.
- Sustenabilitate – operatiunea de cabotaj este benefica si pentru mediu, prin scaderea poluarii si a amprentelor de CO2
- Consumatori – Preturi mai mici pentru consumatori
2. Ce se intampla daca practici cabotajul ilegal?
Practicarea cabotajului ilegal conduce, in primul rand, la concurenta neloiala, risc pe care UE incearca sa il diminueze prin reglementarile legislative pe care le impune operatorilor de transport rutier.
Amenzile in UE
Pana la inceputul anilor ‘90, cabotajul a fost interzis in Europa, urmand ca dupa 1993 sa fie permis acest tip de trasnport, dar pe o scara limitata. Din mai 2010, a intrat in vigoare un sistem legislativ care se aplica tuturor tarilor membre UE. De la extinderea UE in 2004 si 2007, cabotajul a fost supus unei presiuni severe. Din cauza diferentelor socio-economice in crestere dintre vechile si noile state membre ale UE, cresc limitele privind cabotajul cabotajului din partea tarilor din Europa de Vest.
Incalcarea legislatiei in vigoare cu privire la cabotajul rutier se sanctioneaza cu amenzi consistente, care variaza intre 1.000 euro si ajung pana la 20.000 euro, in functie de sanctiunea savarsita si reglementarile statului respectiv.
3. Legislatia UE si cabotajul rutier
Uniunea Europeana ramane o piata unica care garanteaza libera circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor. Cu toate acestea, desi UE a liberalizat pe deplin transportul international si livrarile de camioane, cabotajul este inca supus anumitor restrictii privind serviciile de transport intre state.
Cu alte cuvinte, desi legalizarea cabotajului in UE a creat o serie de „castigatori economici”, ea necesita in continuare reglementari care sa atenueze efectele negative.
Documente necesare
- CMR pentru operatiunea de transport international;
- document in care este inscris parcursul fiecarei operatiuni de cabotaj;
- licenta de transport comunitar.
Documentele mentionate mai sus, trebuie sa contna urmatoarele informatii:
- Numele, adresa si semnatura expeditorului, a trasnportatorului si a destinatarului
- Data si punctul de preluare a marfii
- Data si locul de livrare
- Informatii despre marfa care este transportata
Operatorii de transport trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia fiecarei tari in care urmeaza sa desfasoare operatiuni de cabotaj, deoarece fiecare stat membruj al UE are o elgislatie specifica.
De exemplu, in Austria, in timpul cabotajului, este obligatoriu sa ai la bord toate documentele privind salariul transportatorului, traduse in germana;
In Germania, autoritatile au dreptul de a intra in proprietatile si birourile proprietarilor de vehicule sau operatorilor de transport.
Ce tari permit cabotajul
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie.
4. Recomandari de la Europa Expeditie
Este de subliniat faptul ca operatiunile de cabotaj presupun multe avantaje, dar legislatia in vigoare trebuie respectata ca atare.
Daca doriti sa transportati marfuri in interiorul UE sau daca aveti marfuri care necesita transport, EuropaExpeditie ofera servicii sigure, eficiente, avand o retea extinsa de transportatori si colaboratori.