Transport cargo vs. freight
Exista o intreaga discutie privind diferenta dintre termenii transport cargo si freight. In general, persoanele cu o experienta vasta in domeniu, cunosc diferentele, insa pentru cei care sunt debutanti in domeniul importului-exportului, diferenta dintre cei doi termeni nu exista, ambii facand referire la marfa.
Este adevarat ca atat cargo, cat si freight sunt parte integranta a lantului de aprovizionare si a logisticii. Cu toate acestea, exista mici diferente care ne ajuta sa ii deosebim si, cel mai important, sa stim cand si cum sa ii folosim.
Daca te afli la inceput de drum in acest domeniu, cu siguranta acest articol o sa iti aduca clarificarile de care ai nevoie.
1. Ce se considera cargo?
Cand spunem “cargo”, ne referim doar la produsele/ bunurile care sunt transportate,. Acest termen nu are si implicatii de natura financiara – taxele de transport sau valoarea perceputa pentru acel transport de marfuri.
In general, termenul de cargo (marfa) este folosit pentru marfa transportata pe cale aeriana sau maritima. Marfa (cargo) este transportata de mijloace de transport mai mari, precum navele si avioanele de marfa.
Posta este considerata intotdeauna ca fiind cargo. Indiferent ca este vorba despre pachete, scrisori sau colete, indiferent de mijlocul de transport utilizat (camion, tren, nava, avion), posta nu poate fi incadrata niciodata in categoria “freight”.
Termenul de “cargo” nu are atasata o valoare monetara, ci se refera doar la bunurile transportate.
Cargo = marfa, incarcatura
2. Ce se considera freight?
In schimb, “freight” nu se refera doar la produsul/ marfa care este transportata, ci are si conotatii financiare, deoarece implica si suma care trebuie platita sau la valoarea incasata. Asadar, termenul “freight” poate fi folosit atat pentru a descrie marfa transportata (incarcatura), cat si pentru a descrie intregul proces de transport.
De obicei, folosim “freight” pentru transportul marfurilor pe uscat, realizat cu camioane, dube sau cu trenul. Insa, pentru a complica si mai mult lucrurile, termenul “freight” poate fi utilizat pentru si pentru marfa transportata cu avionul sau nava, daca aceste transporturi implica si o parte financiara.
Orice taxa perceputa de transportator este, de obicei, denumita taxa de transport (freight charges). Marfa transportata (cargo) poate fi denumita si marfa (freight) daca aceasta nu se refera doar la bunurile transportate, ci si la banii perceputi pentru acel transport.
Freight = procesul de transport (marfa + costuril transportului)
3. Principalele caracteristici ale transportului cargo
Oamenii au mutat marfuri dintr-o locatie in alta de mii de ani, printr-o varietate de mijloace.
Capacitatea de a muta produse intre locatii faciliteaza comertul intre comunitati si natiuni, deoarece produsele care pot fi utilizate de o comunitate sunt expediate din locatia in care sunt produse catre un loc in care sunt necesare.
Cargo poate insemna orice, de la condimente la masini destinate consumatorilor finali, impreuna cu componente de baza care vor fi expediate producatorilor in scopul asamblarii produselor.
In functie de mijlocul de transport folosit, exista mai multe tipuri de transport cargo:
3.1. Maritim
Transportul maritim este folosit pentru a muta marfurile peste ocean. Marfurile pot fi, de asemenea, transportate pe mare intre diferite porturi de pe acelasi continent – in unele cazuri, acest transport poate fi mai ieftin si/sau mai convenabil decat transportul acelor marfuri pe uscat.
3.2. Fluvial
Transport fluvial este un tip de transport care muta pasagerii si marfurile, in principal, pe caile navigabile interne, atat naturale, inclusiv rauri si lacuri, cat si artificiale, inclusiv canale, rezervoare si sectiuni de ecluza pe rauri. Rutele fluviale sunt impartite in linii principale, interregionale si locale.
3.3. Aerian
Transportul aerian tinde sa fie cel mai rapid si poate fi utilizat pentru produse care trebuie mutate cat mai repede, la distante mai mari. Este, de asemenea, si cel mai scump tip de transport, deoarece intretinerea si consumul avioanelor de marfa pot fi destul de costisitoare.
4. Principalele caracteristici ale transportului freight
4.1 Rutier
Transportul rutier de marfa este folosit pentru a deplasa produse in limitele unui continent sau a unei natiuni, marfurile calatorind cu trenul sau camionul.
Transportul rutier de marfa cu camionul presupune deplasarea marfurilor intre doua locuri (un loc de incarcare si un loc de descarcare) folosind camioane prin intermediul unei retele rutiere.
Transportul rutier de marfa variaza in functie de distanta parcursa, natura transportului si dimensiunea transportului. Mai multe detalii despre tipurile de transport rutier de marfuri, gasesti aici.
Europa Expeditie utilizeaza urmatoarele tipuri de transport rutier de marfa:
- Transportul cu prelata (marfa generala) – este unul dintre cele mai comune tipuri de transport rutier. Este un mod de transport flexibil care ofera atat siguranta marfii, cat si flexibilitatea unei platforme. In functie de tipul camionului, marfa poate fi incarcata prin lateral, pe sus, sau prin spatele camionului.
- Transportul cu platforma – permite transportarea autovehiculelor, dar si a utilajelor agabaritice care, prin natura lor, depasesc dimensiunile standard reglementate prin lege.
- Transportul cu temperatura controlata – in aceasta categorie sunt incluse acele marfuri a caror calitate se degradeaza daca sunt transportate in conditii improprii de temperatura. In functie de tipul produselor si de specificatiile acestora, transportul poate fi frigorific cu congelare, frigorific cu refrigerare si transport cu camioane dotate cu sistem calorific.
- Transport express – acest tip de transport se face cu masini de pana la 3.5 to. Aceste masini pot transporta de la 1 la 12 europaleti cu o inaltime maxima de 2 – 2.2 m.
4.2. Intermodal
Reprezinta un mod de transport realizat prin mai multe tipuri de transport. Pe durata acestui transport, marfurile nu sunt transbordate, se schimba doar mijlocul de transport.
Marfa este incarcata in containere, semiremorci si cutii mobile.
5. Diferentele cargo vs freight in transportul de marfa
Folosirea corecta a termenilor cargo (marfa) si freight (marfa) depinde foarte mult de mijlocul de transport cu care se face transportul acelor marfuri. Astfel, adesea, pentru transportul marfurilor pe uscat folosim termenul freight, in timp ce, pentru transportul aerian sau maritim folosim cargo.
Insa, asa cum spuneam mai sus, exista totusi si cazuri in care utilizam termenul “freight” si in situatiile in care marfa este transportata pe cale maritima sau aeriana, deoarece transportul nu se refera doar la marfa/ bunuri, ci are si implicatii financiare.
In concluzie, principala diferenta dintre cei 2 termeni o reprezinta taxele asociate cu transportul freight. Cand spunem freight ne referim atat la marfa transportata de camioane/ dube sau tren, cat si la partea finmanciara. In timp ce, cargo nu se refera la banii perceputi pentru transport, ci doar la bunurile care sunt transportate.
6. Ce fel de transport realizam la Europa Expeditie?
Companiile de transport de marfa care ofera servicii de transport de marfuri pot lucra exclusiv cu companii sau pot extinde serviciile catre persoane fizice. Europa Expeditie ofera servicii de transport marfa exclusiv persoanelor juridice.
Preturile de transport de marfa, depind de tipul de transport de care aveti nevoie, de volum, greutate, distanta, termen de livrare, dar si de serviciile aditionale precum transbordarea marfurilor, permise in cazul marfurilor agabaritice, conditii de transport speciale, asigurari suplimentare etc.
De exemplu, pentru proiectele foarte mari, care implica transportul marfurilor de dimensiuni si greutati foarte mari, sunt necesare escorte speciale, antemergatoare, analiza prealabila a traseului, precum si modificari ale acestuia cu permisiunea autoritatilor. Realizarea unui transport agabaritic implica costuri mai mari decat un transport normal, din cauza complexitatii desfasurarii unui asftel de proiect.
Daca doriti sa aflati mai multe despre transportul rutier de marfa si despre modul in care echipa noastra va poate ajuta, nu ezitati sa ne contactati.