DAP Incoterms: Livrare la locul stabilit
Fluxul marfurilor a crescut in ultimii ani, miscarea marfurilor de pe un teritoriu pe altul a dus la aparitia regulior Incoterms®. Acestea au ca scop stabilirea responsabilitatilor pe care le are fiecare parte implicata in lantul de aprovizionare. In articolul de astazi, vom discuta mai pe larg, despre DAP Incoterms® si despre obligatiile pe care le au partile implicate in transport.
1. Introducere in Incoterms®
In relatia Cumparator- Vanzator pot sa apara, uneori, complicatii generate de contractele comerciale, fie ca partile implicate se afla in aceeasi tara sau nu. Astfel, s-au stabilit norme si reglementari care au ca scop definirea rolurilor si responsabilitatilor fiecarei parti implicate in tranzactia comerciala. Aceste reguli sunt cunoscute sub numele de Incoterms®.
Regulile Incoterms® sunt divizate in 2 categorii:
1.1. Reguli pentru orice tip de transport
In aceasta categorie intra regulile care se aplica oricarui tip de transport (rutier, aerian, maritim, naval). Termenii care fac parte din aceasta categorie sunt:
EXW (Ex Works)
FCA (Free Carrier)
CPT (Carriage Paid To)
CIP (Carriage and Insurance Paid To)
DAP (Delivered At Place)
DPU (Delivered at Place Unloaded)
DDP (Delivered Duty Paid)
Cele mai cunoscute si folosite conditii Incoterms® sunt: DAP, EXW, DDP
1.2. Reguli pentru transportul pe mare si pe caile navigabile interne
Dupa cum le spune si numele, aceste reguli se adreseaza doar transportului maritim si naval (intern). In aceasta categorie, regasim 4 termeni specifici acestor tipuri de transport:
FAS (Free Alongside Ship)
FOB (Free On Board)
CFR (Cost And Freight)
CIF (Cost, Insurance and Freight)
2. Ce inseamna DAP Incoterms® ?
Asa cum am mentionat mai sus, termenul DAP (Delivered at Place) face parte din categoria regulilor aplicabile oricarui tip de transport, fiind si unul din termenii uzuali Incoterms®.
DAP reprezinta, de fapt, un acord de livrare la locul stabilit.
Aceasta regula se refera la tranzactia prin care Vanzatorul agreaza sa plateasca toate costurile implicate si sa suporte eventualele pierderi generate de mutarea marfurilor vandute intr-o anumita locatie. Cu alte cuvinte, Vanzatorul isi asuma toate riscurile si costurile aferente livrarii bunurilor la o locatie convenita conform normelor DAP.
Un acord de livrare la locul stabilit sau DAP se aplica pentru orice tip de transport si orice combinatie de tipuri de transport. DAP inseamna ca Vanzatorul isi asuma toate costurile si riscurile de livrare a marfurilor la locatia stabilita. Astfel, Vanzatorul este responsabil de tot ce inseamna documente, ambalare, export, taxe incarcare si livrare. Cumparatorulului ii revin responsabilitatile cu privire la descarcarea marfurilor si vamuirea acestora pentru import.
De obicei, in acest acord se mentioneaza punctul din care responsabilitatea financiara ii revine Cumparatorului (exemplu: Livrat la fata locului, Parc Logistic P3).
3. Obligatii si riscuri la Delivered At Place (DAP)
Conditia de livrare DAP Incoterms® este aceea ca Vanzatorul sa livreze bunurile cu mijloacele de transport adecvate acestora la locul care este stabilit prin contractul comercial cu Cumparatorul.
3.1. Obligatii generale
Vanzator
Trebuie sa ii trimita Cumparatorului marfurile si factura (in format fizic/ electronic – conform contract), precum si alte documente care sunt specificate in contract si sunt relevante pentru cumparator (documente de conformitate, de cantarire s.a.)
Cumparator
Trebuie sa ii plateasca Vanzatorului valoarea bunurilor conform valorii mentionate in contract. Aspectele cu privire la momentul in care se face plata, trebuie specificate in contract (exemplu: plata inainte de expediere, la descarcare, la 30 de zile s.a.).
3.2. Livrarea
Vanzator
Conform normelor DAP, Vanzatorul trebuie sa isi asume aproape in totalitate rensponsabilitatea de a pune marfurile la dispozitia Cumparatorului in locul de descarcare agreat, insa fara a fi responsabil de descarcarea acestora din mijlocul de transport.
Livrarea trebuie facuta la locul stabilit si in perioada agreata.
Cumparator
Obligatia cumparatorului este aceea de a receptiona marfa atunc icand aceasat a fost livrata conform specificatiilor contractuale
3.3. Transferul riscurilor
Vanzator
Vanzatorul suporta toate ricurile de pierdere/ deterioarare a marfurilor pana in punctul de livrare agreat in contractul comercial.
Cumparator
Cumparatorul este direct responsabil de pierderea/ deterioararea marfurilor din momentul in care Vanzatorul a livrat marfa in locul mentionat in contractul comercial.
In situatia in care Cumparatorul nu informeaza Vanzatorul cu exactitate care este locul de livrare, Cumparatorul este cel care suporta costurile in cazul unor pierderi/ deteriorari ale marfurilor.
De asemenea, in cazul in care Vanzatorul expediaza bunurile catre Cumparator, dar acesta din urma nu si-a indeplinit obligatia de vamuire a marfurilor la import, isi asuma riscurile si pierderile aferente retinerii marfurilor pentru o anumita perioada de catre autoritati.
3.4. Transportul
Vanzator
Trebuie sa organizeze sau sa incheie un contract de transport cu un operator de transport pana la locul de destinatie care a fost mentionat in contractul comercial. Obligatia cu privire la plata costului pentru transport ii revine Vanzatorului.
Deoarece Vanzatorul este cel direct responsabil de transport, Cumparatorul trebuie sa mentioneze daca exista vreun punct specific in locul de livare la care trebuie transportata marfa. In vcazul I ncare Cumparatorul nu ofera aceste detalii, este la alegerea Vanzatorului unde va liva marfa (in functie de scopul sau).
Cumparator
Cumparatorul nu are nicio obligatie fata de Vanzator de a incheia un contract de transport.
3.5. Asigurarea
Vanzator
In ciuda faptului ca pentru Vanzator exista riscul de pierdere/ deteriorare a marfurilor pana in punctul de livrare, Vanzatorul nu are obligatia fata de Cumparator de a asigura bunurile.
Cumparator
Deoarece Vanzatorul are riscul de pierdere/ deteriorare a marfurilor pana la punctul de livrare, Cumparatorul nu are nicio obligatie fata de Vanzator de a asigura bunurile.
3.6. Documentele de transport
Vanzator
Trebuie sa puna la dispozitia Cumparatorului, pe cheltuiala sa, orice document de care are nevoie Cumparatorul pentru a prelua marfa. Documentrul poate fi in format fizic sau electronic, in functie de ceea ce este mentionat in contract.
Cumparator
Cumparatorul trebuie sa accepte documentul mentionat mai sus, tinadn cont de faptul ca el nu participa propriu-zis la procesul de transport.
3.7. Formalitatile pentru import/ export
Vanzator
Daca este cazul, Vanzatorul trebuie sa se ocupe de toate formalitatile de export cerute de tara in cauza (de exemplu: permise, licente, autorizatii, s.a.) totul pe riscul si pe cheltuiala sa. De asemenea, el trebuie sa indeplineasca si sa achite toate formalitatile solicitate de tarile de tranzit, inainte de livrarea efectiva.
Vanzatorul nu are nicio obligatie referitoare la autorizatiile de import. Insa, in cazul in care Cumparatorul solicita acest lucru pe riscul si pe cheltuiala acestuia, Vanzatorul trebuie sa ajute la obtinerea oricaror documente necesare pentru ca procesul de livrare sa se desfasoare in parametrii normali.
Cumparator
Trebuie sa asiste Vanzatorul la cererea, pe riscul si pe cheltuiala acestuia din urma, sa obtina dcumentele/ informatiile necesare pentru formalitatile legate de export solicitate de tara de export sau de oricare tara de tranzit.
Daca este cazul, Cumparatorul trebuie sa se ocupe, pe cheltuiala sa, de toate formalitatile solicitate de tara de import.
In situatia in care marfurile au nevoie de depozitare pe perioada procesului de efectuare a formalitatilor vamale ca urmare a neindeplinirii obligatiilor de catre Cumparator, acesta din urma va fi nevoit sa achite costurile de depozitare. In cazul in care costurile apar ca urmare a nerespectarii Vanzatorului perioadei de livrare agreate, acesta din urma trebuie sa achite contravaloarea depozitarii marfurilor.
3.8. Verificare/ ambalare/ marcare
Vanzator
Este cel responsabil de suportarea cheltuielilor cu operatiuni de control necesare pentru livrarea bunurilor, precum: verificarea calitatii, masurarea bunurilor si/ sau ambalarea, cantarirea marfurilor s.a.
Conform regulilor Incoterms®, Vanzatorul este responsabil de ambalarea marfurilor (pe cheltuiala sa), cu exceptia marfurilor care de obicei nu sunt ambalate (de exemplu marfurile vrac).
Vanzatorul trebuie, de asemenea, sa tina cont de transportul bunurilor si sa le ambaleze corespunzator, cu exceptia situatiei in care incontractul comercial a fost mentonat in mod explicit cum trebuie sa fie ambalate/ marcate bunurile.
Cumparator
Nu exista nicio obligatie a Cumparatorului fata de Vanzator cu privire la ambalarea si marcarea marfurilor. Insa, pot exista si situatii exceptionale, convenite anterior.
3.9. Alocarea costurilor
Vanzator
Trebuie sa achite toate costurile pana la livrarea bunurilor, cu exceptia costurilor pe care Cumparatorul trebuie sa le plateasca (despre acestea vom discuta in cele ce urmeaza).
Asa cum spuneam intr-un punct anterior, costurile cu transportul rezultte din contractul de transport ii revin Vanzatorului, inclusiv costuri de incarcare a marfurilor si orice asigurare suplimentara a bunurilor.
Daca in contractul comercial este mentionat ca Vanzatorul trebuie sa suporte cheltuielile cu descarcarea marfurilor la destinatie, aceste trebuie sa respecte in tocmai aceasat specificatie.
Cumparator
In situatia in care Cumparatorul i-a solicitat Vanzatorului suport pentru obtinerea de informatii/ documente necesare pentru efectuarea diferitelor formalitati, Cumparatorul trebuie sa ii achite costurile aferente Vanzatorului.
Cumparatorul plateste taxele de descarcare, cu exceptia situatiei in care acestea au fost platite de Vanzator in baza contractului de transport.
3.10. Avize
Vanzator
Trebuie sa ii puna la dispozitia Cumparatorului orice tip de avize necesare pentru receptia marfurilor.
Cumparator
Daca se agreaza in contractul comercial ca Cumparatorul il notifica pe Vanzator din timp cu privire la momentul si punctul de destinatie in care solicita livrarea. De obicei, in contract se va detalia cat de des se vor oferi avize in functie de modalitatile de transport.
4. Concluzii
Daca expediati bunuri, cunoasterea termenilor Incoterms® este esentiala pentru a intelege care sunt responsabilitatile dumneavoastra si a celorlalte parti implicate in transportul de marfuri.
Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre regulile Incoterms®, le puteti accesa pe website-ul oficial al Camerei de Comert International (ICC)