DDP Incoterms: Livrare cu taxe vamale platite

Asa cum am mentionat si in articolele despre DAP si DPU ai Incoterms, este important sa stiti care este regula de baza in schimbul dumneavoastra comercial. In articolul de astazi, aducem in prim-plan DDP Incoterms® si responsabilitatile pe care acest termen le impune participantilor la operatiunea comerciala internationala.

1. Ce inseamna DDP Incoterms?

Termenul DDP provine de la Delivered Duty Paid si face referire la costurile cu formalitatile vamale. DDP Incoterms poate fi folosit pentru oricare tip de transport: aerian, rutier, maritim etc.

2. Cand folosim regula DDP?

Termenul DDP presupune ca Vanzatorul sa isi asume intreaga responsabilitate (inclusiv costurile) pentru livrarea bunurilor catre destinatia convenita. Transferul responsabilitatii se transfera de la Vanzator la Cumparator in momentul in care marfurile sunt descarcate la destinatie.

Pe scurt, Cumparatorul este lipsit de orice risc/ cost pe toate perioada transportului, Vanzatorul fiind direct responsabil de transport, marfuri si toate taxele aferente livrarii bunurilor.

3. Obligatii si riscuri la Delivered Duty Paid (DDP)

Toti termenii Incoterms stabilesc care sunt riscurile, dar si responsabilitatile Vanzatorului si Cumparatorului. In continuare, va vom prezenta, pe scurt, implicatiile termenului DDP

3.1. Responsabilitatile Vanzatorului

Acest incoterm presupune obligatia maxima a Vanzatorului.  Acesta este direct responsabil de livrarea bunurilor la locul agreat si de toate costurile aferente livrarii (inclusiv de taxele vamale de Export si Import).

Comparativ cu termenul DPU (Delivered at Place Unloaded), regula DDP spune ca nu este in responsabilitatea Vanzatorului de a descarca bunurile, ci a Cumparatorului.

3.2. Responsabilitatile Cumparatorului

Asa cum am mentioat mai sus, Incotermul DDP presupune cea mai mare responsabilitate in ceea ce-l priveste pe Vanzator, in timp ce Cumparatorul este lipsit de orice risc/ cost pana in momentul in care marfa este descarcata la destinatie.  Cumparatorul este responsabil de descarcarea bunurilor.

4. Riscuri DDP Incoterms

In cazul Incoterm DDP, exista mai multe riscuri in privinta intarzierilor si a cheltuielilor imprevizibile care pot sa apara.

Desi este un termen folosit pentru orice tip de transport, nu se organizeaza audit pentru verificarea acestui Incoterm. Pentru a va asigura ca toata documentatia este pregatita corespunzator, va recomandam ca, daca folositi termenul DDP, sa contactati un specialist care va poate informa in prealabil.

5. Exemplu DDP Incoterms

Ne dorim ca, la finalul acestui articol, sa aveti o imagine cat mai clara cu privire la ceea ce implica DDP Incoterms, de aceea va oferim un exemplu practic pentru a intelege tot ceea ce presupune acesta.

Cu siguranta ati auzit de una din cele mai mari platforme de e-commerce, Amazon.

Cei care vor sa isi vanda produsele prin intermediul acestei platforme, beneficiaza de Incoterm DDP din partea Amazon. Acest lucru ii ajuta pe vanzatorii din aplicatie sa isi vanda produsele la nivel global.  Acest serviciu este avantajos pentru ambele parti implicate in operatiunea comerciala (Vanzator, Cumparator)

Vanzator:

  • Este cel care controleaza exportul
  • Pentru ca el este cel care poate controla costurile, isi poate maximiza profitul.
  • Poate selecta varianta de transport cea mai ieftina

Cumparator:

  • Achizitiionarea marfurilor cu taxele platite deja reprezinta o varianta ideala pentru cei fara experienta.
  • Nu are nicio responsabilitate pana la primirea bunurilor achizitionate.

6. Concluzii

Daca sunteti implicat in operatiuni comerciale internationale, este important sa cunoasteti regulile Incoterms® pentru a intelege care sunt responsabilitatile dumneavoastra si a celorlalte parti implicate in transportul de marfuri.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre regulile Incoterms®, le puteti accesa pe website-ul oficial al Camerei de Comert International (ICC)

preloader image
Call Now Button