Transportul si depozitarea marfurilor
Serviciile de depozitare si cele de transport sunt o parte importanta a lantului logistic, avand o crestere accelerata in toata lumea. Se estimeaza ca oferta de spatiu de depozitareca creste din ce in ce mai mult in urmatorii ani. Acesta este un semn al nevoii tot mai mari de stocare, dar este si un efect al cresterii puterii de cumparare a populatiei. Si, desigur, toate industriile de productie si multe firme comerciale au nevoie de servicii de depozitare pentru bunurile lor. Pe masura ce comertul electronic se extinde in intreaga lume, cererea pentru companiile de transport creste si ea.
1. Ce este depozitarea si ce legatura are cu transportul?
Atat serviciile de depozitare, cat si cele de transport fac parte din procesul de logistica, un proces complex si necesar multor companii. Pentru ca, de cele mai multe ori, poate fi foarte solicitant, este recomandat sa apelati la o companie care va poate ajuta cu serviciile logistice, astfel incat operatiunile sa fie realizate corect si la timp.
Putem imparti logistica in 3 domenii principale:
Operatiuni in procesul logistic:
- Operatiuni de baza: transportul, gestiunea stocurilor, comenzile
- Operatiuni suport: cumpararea, ambalarea, manipularea, administrarea, urmarirea fluxului de informatii, organizarea productiei
Subsisteme de organizare: aprovizionare, productie, distributie
Sistem logistic integrat, care urmareste livrarea produselor la locul si la data/ ora stabilita in stare buna si cantitatea dorita.
Conform unui studiu realizat de Fundatia Europeana de Formare (ETF), tendintele globale constrang companiile sa adopte o logistica eficienta. Atat mijlaocele de transport, cat si cele de logistica sunt vizate de automatizare si digitalizare.
Avand o retea extinsa de parteneri, va putem oferi servicii de depozitare complete (coordonare, manipulare si depozitare marfuri, gestionare si administrare stocuri cu ajutorul unor sisteme perfomante)
1.1. De ce este important ca firma de transport pe care o alegeti sa ofere si servicii de depozitare?
Transportul si depozitarea marfurilor reprezinta cea mai importanta parte a lantului logistic. Ambele procese sunt esentiale pentru fluxul de bunuri si servicii. Miscarea fizica a marfurilor este esentiala pentru utilitatea si eficienta acestora.
Sistemul de transport leaga diferite puncte ale lantului de aprovizionare logistica, inclusiv furnizorii de materii prime, locatiile clientilor si fabricile si depozitele.
2. De ce trebuie sa tineti cont cand alegeti un depozit de marfa
Daca va aflati in situatia in care cautati un depozit pentru a va stoca marfa, este important sa tineti cont de cateva criteriii, precum:
- Locatia depozitului
- Securitatea (va sfatuim sa verificati care este nivelul de securitate al depozitului)
- Conditii de depozitare (Exista depozite in care pot fi depozitate marfuri generale si depozite specializate. Daca marfurile dvs au nevoie de o temperatura ambientala sau controlata. )
- Tipul de depozitare (niveluri de depozitare)
- Durata de depozitare
- Serviciile suplimentare (va sfatuim sa verificati daca depozitul ofera si servicii aditionale, precum: manipulare, picking, ambalare, cross-dock, etichetare, infoliere s.a.)
- Costurile
- Flexibilitatea operationala
- Transparenta (va sfatuim sa verificati daca depozitul ofera optiunea de verificare a marfurilor aflate in stoc, in timp real)
Va sfatuim sa luati in considerare criteriile mentionate mai sus si sa alegeti depozitul potrivit marfurilor si bugetului dumneavoastra.
Depozitarea se poate face pe 5 niveluri de depozitare: zone, randuri, celule, traverse si pozitie pe traverse. Folosirea si integrarea anumitor sisteme de management al depozitelor ajuta la gestionarea optima a operatiunilor desfasurate in cadrul depozitelor, oferind transparenta cu privire la serviciul de depozitare.
3. Tipuri de depozite
Putem clasifica depozitele in functie de o gama larga de caracteristici. In cele ce urmeaza va vom prezenta principalele criterii de clasificare:
3.1. Dupa functiile pe care le indeplinesc
Depozite de sortare si distributie:
Marfurile sunt depozitate in astfel de depozite pe termen scurt, urmand ca dupa sortarea si pregatirea lor, sa fie trimise catre reteaua de comert.
Depozite de transbordare
Procesul de transbordare se refera la descarcarea marfurilor dintr-un mijloc de transport si incarcarea lor in alte mijloace de transport. Depozitele care indeplinesc doar aceasta functie, sunt de obicei situate in porturi sau gari. In depozitele de tranzit si transbordare marfa este depozitata temporar si este pregatita pentru transportul ulterior la depozitele principale sau la diversi beneficiari.
Depozite de stocare sezoniera pe termen lung
Dupa cum le spune si numele, in aceste depozite sunt stocate marfuri sezoniere.
3.2. Dupa sortiment
Depozite universale
In depozitele universale sunt depozitate atat marfuri nealimentare (mobila, piese auto, materiale de constructii, textile etc), cat si alimentare (care nu necesita conditii speciale de depozitare).
Depozite specializate
Aceste tipuri de depozite sunt special concepute pentru a stoca marfuri care au nevoie de conditii speciale de depozitare. Tinand cotn de specificul marfurilor, aceste depozite trebuie sa indeplineasca conditii speciale de transport, depozitare si manipulare. Spre exemplu, marfurile perisabile/ farmaceutice necesita conditii speciale de conservare atat pe perioada transportului, cat si in timpul depozitarii (conditii stricte de temperatura, igiena a spatiului si pozitionarea lor in apropierea altor marfuri)
Marfurile ADR (periculoase, chimice) intra si ele in categoria marfurilor care trebuie depozitate in locuri specializate. Aceste depozite trebuie sa indeplineasca conditii speciale de siguranta, sa fie dotate cu echipamente speciale si sisteme de detectie a incendiilor si sisteme antiincendiu.
3.3. Dupa tipul de marfa care se poate depozita
Marfuri vrac
Prin marfuri vrac, facem referire la bunurile care se pot varsa, la acele bunuri care sunt fie compuse din bucati mari , fie sunt granulate (cereale, carbune, minereu, pietris, nisip, pietre, sare etc). Este important de mentionat faptul ca intr-un depozit nu se pot stoca marfuri vrac care fac parte din categorii diferite (ex: alimentare vs materiale de constructie).
Marfuri paletizate
Orice tip de marfa poate fi paletizata, cu exceptia marfurilor vrac. Cand spunem marfa paletizata, facem referire la acelem arfuri care se transporta/ depoziteaza pe diferiti suporti, care pot avea diferite dimensiuni si pot fi facuti din materiale diferite (lemn, metal, plastic s.a).
4. Cu ce servicii de depozitare va poate ajuta Europa Expeditie
4.1. Depozitare nationala
Fiind parte a unui grup consacrat la nivel international pentru serviciile de transport si depozitare pe care le ofera, putem veni in intampinarea nevoilor dumneavoastra de depozitare cu cele 3 depozite de pe teritoriul Romaniei.
Spatiul total de depozitare din Romania este de 35.000 mp cu o capacitate de depozitare de peste 34.000 de paleti. Din spatiul total de depozitare, 7.000 mp dispun de optiuni de temperatura controlata.
Depozitarea se face pe toate cele 5 niveluri: zone, randuri, celule, traverse si pozitie pe traverse.
Depozitele beneficiaza de PDA (Personal Digital Assistant) care sa le permita angajatilor din depozite sa receptioneze marfa, sa verifice disponibilitatea zonei de depozitare, sa verifice disponibilitatea marfurilor din anumite locatii in vederea colectarii si expedierii marfurilor.
In toate depozitele avem WMS (Warehouse Management System) care ajuta la automatizarea si eficientizarea operatiunilor desfasurate in cadrul depozitelor. Sistemul WMS garanteaza monitorizarea in timp real a stocului si ofera accesul la comenzile de intrare si de iesire. Ofera informatii in timp real despre bunurile depozitate si tine evidenta tuturor miscarilor marfurilor clientului.
Oferim si servicii suplimentare depozitarii: picking, (re)ambalare, etichetare, paletizare, infoliere si expediere.
Toate depozitele sunt dotate cu sisteme de supraveghere, echipamente necesare de manipulare si personal calificat.
Depozitare Bucuresti
Cele 2 depozite din Bucuresti (Chiajna si Joita) insumeaza peste 22.000 mp spatiu de depozitare, cu un total de aproximativ 30.000 paleti depozitati lunar.
Pe toata perioada depozitarii, marfa este supravegheata continuu, iar manipularea sa face in conditii de securitate sporita.
Depozitare Cluj
In depozitul din Cluj (localitatea Sannicoara) exista un spatiu de depozitare de peste 10.000 mp cu un total de peste 9.000 paleti care pot fi depozitati lunar. Daca aveti nevoie de un spatiu de depozitare si optati pentru depozitare in Cluj, va oferim o gama larga de servicii conexe depozitarii si anume: (re)ambalare, paletizare, infoliere si expediere, consolidare si deconsolidare.
Marfa dumneavoastra va fi in siguranta pe toata perioada depozitarii, pe termen scurt, mediu sau lung, in functie de necesitatile dumneavoastra. Depozitul dispune de sisteme de supraveghere performante, iar manipularea marfurilor se realizeaza in conditii de siguranta sporita.
4.2. Depozitare internationala
Cautati furnizori de servicii de depozitare in diferite tari? Venim in intampinarea dumneavoastra cu solutii de depozitare in tari precum Olanda si Polonia.
Indiferent de tara in care se depoziteaza marfa, vrem sa stiti ca toate depozitele Grupului E van Wijk respecta aceleasi standarde de siguranta si calitate.