DPU Incoterms: Livrare cu descarcare

In schimburile comerciale internationale, regulile Incoterms sunt cele care stabilesc responsabilitatile tuturor partilor implicate in operatiuni comerciale. In articolul de astazi, vom discuta mai pe larg, despre DPU Incoterms® , despre diferentele dintre DAP si DPU si despre obligatiile pe care le au partile implicare in transport.

1. Ce inseamna DPU Incoterms?

Termenul DPU provine de la Delivered at Place Unloaded. Acesta este un termen relativ nou, care inlocuieste vechiul termen DAT (Delivered at Terminal). Astfel, locul de descarcare poate fi orice loc, nu trebuie sa fie un terminal.

Termenul DPU este singurul termen de comert international care ii imputa Vanzatorului obligativitatea de a descarca marfa din mijlocul de transport care soseste la destinatie. Astfel, prin adoptarea acestui incoterm, Vanzatorul isi asuma responsabilitatea de a asigura integritatea marfurilor pana la descarcarea acestora. Asadar, riscul de deteriorare a marfii este transferat clientului numai dupa ce marfa a fost descarcata in locul de livrare.

Termenul DPU (Delivered at Place Unloaded) se poate aplica tuturor modurilor de transport.

2. Cand folosim regula DPU?

In majoritatea cazurilor, termenul DPU este folosit atunci cand in mijlocul de transport exista marfuri care apartin mai multor destinatari, pe scurt transportul este in regim de grupaj (LTL). Regula este folosita in astfel de situatii, pentru ca destinatarul poate avea un control mai mare in procesul de descarcare. Astfel, Vanzatorul poate separa expedierile si le poate pregati pentru livrare.

De asemenea, regula DPU reprezinta o varianta excelenta in situatiile in care marfa transportata necesita ingrijire si atentie suplimentara.

3. Obligatii si riscuri la DPU

Asemeni oricarui alt incoterm, si DPU stabileste responsabilitatile fiecarei parti, dar si riscurile pe care atat Vanzatorul cat si Cumparatorul trebuie sa si le asume.

3.1. Responsabilitatile Vanzatorului

Asa cum am mentionat mai sus, DPU este singurul termen prin care Vanzatorul este obligat sa descarce marfurile din mijlocul de transport si sa le livreze la locul agreat.

In responsabilitatea Vanzatorului se regaseste si punerea la dispozitia Cumparatorului a documentelor necesare pentru preluarea marfurilor la livrare. Acest aspect este esential in DPU.

De asemenea, Vanzatorul are responsabilitatea de a transporta bunurile si de a obtine toate documentele necesare pentru formalitatile vamale de import, pentru pre-transport si tranzit.

3.2. Responsabilitatile Cumparatorului

Cumparatorul trebuie sa ii ofere Vanzatorului toate informatiile privind cerintele de siguranta ale marfurilor transportate. De asemenea, el trebuie sa ii ofere suport Vanzatorului in procesul de obtinere a documentelor necesare pentru exportul de tranzit. Plata marfurilor si a taxelor aplicabile sunt in sarcina Cumparatorului.

4. DPU vs DAP Incoterms

Diferente

Desi DPU (Delivered ad Place Unloaded) si DAP (Delivered At Place) au multe aspecte in comun, exista totusi si cateva diferente. Cea mai importanta diferenta o reprezinta ceea ce Vanzatorul trebuie sa face dupa ce marfa ajunge la locul de livrare acgreat.

Asadar, in situatia in care partile implicate in operatiunea comerciala, hotarasc ca Vanzatorul sa nu fie responsabil de descarcarea marfurilor, va recomandam sa evitati regula DPU si sa utilizati DAP.

O alta diferenta o reprezinta locul de descarcare al marfurilor. In cazul DPU, marfa este descarcata in locatia convenita in prealabil cu Cumparatorul.  In cazul DAP, Vanzatorul trebuie sa livreze marfa in locatia aleasa de Cumparator.

Mai multe detalii despre regula DAP, puteti gasi in acest articol.

Asemanari

Asa cum am mentionat mai sus, exista si asemanari intre cei doi termeni. In ambele reguli Incoterms Vanzatorul este responsabil de gestionarea costurilor cu livrarea bunurilor catre Cumparator si suporta toate riscurile cu privire la deteriorarea marfurilor. De asemenea, atat in DAP, cat si un DPU, Vanzatorul este obligat sa ofere toate documentele necesare pentru transportul de marfa.

5. Exemplu DPU Incoterms

Ne dorim sa aveti o imagine cat mai clara cu privire la ceea ce implica DPU Incoterms, de aceea va oferim un exemplu practic pentru a intelege tot ceea ce presupune acesta:

Cumparator: MERA (nume fictiv) este un magazin mare care comercializeaza pantofi in Varsovia, Polonia

Vanzator: producator renumit de pantofi din Macao, China

Loc de descarcare convenit: DPU, Terminal VAR, Polonia

Obligatiile Vanzatorului:

  • Sa organizeze transportul si sa pregateasca documentatia pentru marfa de export
  • Sa achite costul transportului
  • Sa descarce marfa la terminalul VAR, Polonia

Obligatiile Cumparatorului:

  • Sa plateasca toate autorizatiile de import necesare
  • Sa plateasca transportul marfurilor dupa ce acestea sunt descarcate la terminalul VAR, Polonia

Transferul responsabilitatii:

Riscul cu privire la deteriorarea marfurilor se transfera de la Vanzator la Cumparator (compania MERA) imediat dupa ce bunurile au fost descarcate la terminalul VAR, Polonia.

6. Concluzii

Daca sunteti implicat in operatiuni comerciale internationale, este important sa cunoasteti regulile Incoterms® pentru a intelege care sunt responsabilitatile dumneavoastra si a celorlalte parti implicate in transportul de marfuri.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre regulile Incoterms®, le puteti accesa pe website-ul oficial al Camerei de Comert International (ICC)

preloader image
Call Now Button