Principalele marfuri romanesti exportate in Europa si restul lumii

Conform datelor Eurostat, 76% din volumul total de bunuri exportate din Romania, au ca destinatie pietele nationale din Uniunea Europeana, iar restul de 24% celelalte piete globale. Din datele analizate reiese ca Romania desfasoara cele mai multe exporturi cu principalele economii ale Uniunii Europene: Franta, Germania, Italia si Regatul Unit. Acestea absorb 57% din exporturile de bunuri si servicii din Romania catre Uniunea Europeana si 44% din totalul exporturilor (adica aproximativ 37,2 miliarde de euro pe parcursul anului 2018), rezultand totodata un excedent comercial de 3,8 miliarde de euro in raport cu aceste tari.

Principala piata europeana pentru producatorii romani de bunuri reprezinta Germania. Aproximativ 30,1% din exporturile totale de bunuri ale Romaniei catre statele din Uniunea Europeana sunt destinate consumatorilor germani. Aceasta piata este urmata, ca valoare a exporturilor din Romania, de cea din Italia (12,2%), Franta (9,6%) si Ungaria (6,6%).

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, structura exporturilor si importurilor de bunuri este sintetizata astfel:

Conform datelor Eurostat, in anul 2018, serviciile de transport au generat exporturi de aproximativ 6,15 miliarde de euro, reprezentand o treime din totalul exporturilor de servicii din Romania si echivalentul a 46% din excedentul total al comertului exterior cu servicii. Aceste servicii au fost contractate preponderent in Germania (aproximativ 1 miliard, sau 16,5% din totalul serviciilor de transport), Austria (757 milioane euro, 12,3%), Italia (677 milioane euro, 11%), Olanda (630 milioane euro; 10,2%), Spania (625,5 milioane euro; 10,2%) si Belgia (594 milioane euro; 9,7%). De mentionat este faptul ca in 2018, 77% din toate exporturile de servicii de transport provin din sectorul de transport rutier de marfuri.

Conform datelor UNTRR, estimate pe baza ultimelor statistici primite de la Autoritatea Rutiera Romana, in 2019 exista aproximativ 34.000 firme romanesti licentiate.

Figura 20. Structura exporturile de servicii de transport (2018) Sursa datelor: Eurostat; Maritim 3% Aerian de pasageri 6% Aerian de marfuri si alte tipuri 5% Rutier de marfuri 77% Feroviar 2% Alte tipuri 7% 18 pentru transport rutier de marfa, care opereaza un parc total de 153.000 autovehicule de transport marfa peste 3,5 tone (camioane).

In topul excedentelor comerciale, serviciile de transport sunt urmate de cele de prelucrare a bunurilor aflate in proprietatea tertilor. Costul relativ ieftin al fortei de munca, precum si avantajul comparativ pe care producatorii romani il detin in anumite domenii (ex: textile, pielarie si incaltaminte), atrag companiile internationale sa desfasoare activitati de tip lohn in Romania (servicii de prelucrare a bunurilor detinute de altii), generand la nivel agregat exporturi de aproximat 2,71 miliarde de euro in perioada analizata (14,8% din exporturile totale de servicii) si un excedent comercial de 2,6 miliarde de euro. Acestea sunt indreptate, in special, inspre piata germana (846 milioane de euro sau 31% din totalul exporturilor de servicii de tip lohn) si cea italiana (778 milioane euro; 28,4%).

Principalele bunuri exportate de Romania in Germania

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Principalele bunuri exportate de Romania in Germania, dupa cantitatea livrata, sunt cerealele, semintele oleaginoase si plantele medicinale, autovehiculele, produsele electrotehnice si dispozitivele mecanice. Acestea sunt principalele bunuri importate de Germania din Romania in anul 2019, valoarea totala a bunurilor fiind de 10 mld. euro. Primele doua categorii de bunuri exportate de Romania sunt cerealele si semintele, cu o cantitate totala de peste 700.000 tone in 2019, conform calculelor facute pe baza datelor Institutului Federal de Statistica din Germania.

Nu intamplator, principala categorie de bunuri trimise de Romania spre Germania este cea de cereale, avand in vedere ca Romania se afla printre cei mai mari producatori si exportatori de cereale din Europa.

EuropaExpeditie, ofera o gama variata de livrari FTL sau LTL, zilnic, cu multiple destinatii pe teritoriul Germaniei. Din expertiza noastra, stim ca incarcarea de marfuri de export sau de import din Germania poate fi, de obicei, combinata excelent si cu alte incarcaturi. Fie ca vorbim despre transport de grupaj,  transport frigorific, transport agabaritic sau transport ADR, vom veni in intampinarea dumneavoastra cu solutia potrivita nevoilor dumneavoastra de transport.

Principalele bunuri exportate de Romania in Italia

Italia este a doua destinatie ca export pentru principalele marfuri romanesti. Italia este in topul tarilor in care Romania exporta cel mai mult si datorita magazinelor cu produse romanesti care se afla pe teritoriul Italiei.

Exporturile romanesti catre aceasta tara, acopera peste 11% din totalul vanzarilor externe de marfuri ale Romaniei.

Romania, a exportat marfa in aceasta tara de aproape 8 miliarde de euro, in anul 2019, in crestere comparativ cu 2018 (7,75 de miliarde in 2018).

Produsele principale exportate de Romania in Italia

  • anvelope;
  • cabluri optice;
  • mobila;
  • imbracaminte

Ponderi importante din totalul exporturilor romanesti spre Italia

  • textile, de 1,8% din total (1,2 mld. euro);
  • „mijloacele si materiale de transport” de 1,6% ( 1,1 mld. euro);
  • incaltaminte, de 1,1% (776 mil. euro).

Putem adauga destinatia dumneavoastra de transport la diversele destinatii din Italia, precum: Venetia, Bergamo, Milano, Torino, Genova, Bologna, Florenta, Ancona, Roma.

Principalele bunuri exportate de Romania in Franta

Relatiile bilaterale dintre Romania si Franta au o istorie indelungata, de peste 130 de ani.

In primele 4 luni ale anului 2020, volumul schimburilor bilaterale a fost de 2,61 mld. EUR, in scadere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului precedent, din care exporturile 1,28 mld. EUR (-24,5%), iar importurile 1,33 mld. EUR (-9,69%). Aceste scaderi se datoreaza crizei generate de COVID 19.

Topul produselor exportate de Romania in Franta

  • Masini, aparate, echipamente electrice;
  • Vehicule, aeronave si echipamente de transport;
  • Mase plastice, cauciuc;
  • Materiale textile;
  • Marfuri si produse diverse (mobila).

Structura schimburilor comerciale pe grupe de marfuri:

Sursa: https://paris.mae.ro/node/168

Structura exporturilor se mentine constanta, la nivelul acelorasi grupe de marfuri. De asemenea, exporturile se concentreaza la nivelul primelor doua grupe de produse (masini, aparate, echipamente electrice si vehicule, aeronave si echipamente de transport). In general, se observa o tendinta de consolidare a ponderii exporturilor de produse cu grad de prelucrare ridicat.

Principalele bunuri exportate de Romania in Ungaria

Ungaria este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei, situandu-se pe pozitia a patra in topul destinatiilor de export ale tarii noastre cu o pondere de 4,92% si pe locul al treilea in ceea ce priveste importurile Romaniei, cu o pondere de 7,32 %.

Cea mai mare pondere in totalul marfurilor romanesti exportate  o reprezinta sectiunea de masini, aparate si echipamente electrice (24,9%), urmata de grupele metale comune si articole metalice (14,78%), produse minerale (13,27%), vehicule si echipamente de transport (11,34%), mase plastice, cauciuc (5,70%), produse ale industriei chimice (5,50%) si produse al regnului vegetal (3,43%).

Europa Expeditie are, in mod constant, incarcari si descarcari din/spre Ungaria, realizand atat transporturi de tip FTL, cat si LTL, cu diferite destinatii pe teritoriul Ungariei. Avem solutii logistice personalizate pentru ceea ce aveti nevoie, fiindca ne dorim nu doar o colaborare, ci un parteneriat de lunga durata.

preloader image
Call Now Button