RO e-Transport: impact asupra importatorilor si exportatorilor
In anul 2022 au fost introduse o serie de modificari care au avut un impact asupra transporturilor: Sistemul RO e-Transport si Pachetul de Mobilitate. Sistemul RO e-Transport are ca scop principal monitorizarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, precum si prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In timp ce, scopul Pachetului de Mobilitate este acela de a mentine echilibrul intre siguranta soferilor, echitatea sociala si economia durabila (mai multe detalii despre Pachetul de Mobilitate, gasiti in acest articol).
1. RO e-Transport
1.1. Ce este?
Conform Ministerului Finantelor, RO e-Transport este un sistem electronic integrat de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat. Monitorizarea se face in timp real, pe teritoriul Romaniei.
Obiectivul principal al implementarii acestui sistem, il reprezinta reducerea evaziunii fiscale.
1.2. Tipuri de transporturi vizate
Fie ca vorbim despre transport intern, import, export sau de marfuri aflate in tranzit pe teritoriul Romaniei, toate acestea trebuie declarate in Sistemul RO e-Transport, daca bunurile transportate sunt incadrate in categoria celor cu risc fiscal ridicat.
- Transporturile care incep si se termina pe teritoriul tarii;
- Orice export sau livrare intracomunitara care incepe in Romania;
- Orice import sau achizitie intracomunitara care se termina in Romania;
- Orice tranzactie transfrontaliera care se afla in tranzit in Romania.
1.3. Lista produselor cu risc fiscal ridicat
Sistemul RO e-Transport vizeaza in mod direct importatorii, distribuitorii si exportatorii de bunuri cu risc fiscal ridicat. Am tot mentionat despre “bunurile cu risc fiscal ridicat”, dar nu spus pana acum care sunt aceste bunuri care trebuie declarate prin sistemul RO e-transport.
Iata care sunt categoriile care intra sub incidenta sistemului RO e-Transport:
- Legume, plante, radacini si tuberculia alimentarea care se incadreaza la codurile NC de la 0701 la 0714 inclusiv;
- Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC de la 0801 la 0814 inclusiv;
- Bauturi, lichide alcoolice si otet, care se incadreaza la codurile NC de la 2201 la 2208 inclusiv
- Sare; sulf; pamanturi si pietre; ipsos, var si ciment, care se incadreaza la codurile NC 2505 şi 2517;
- Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, tricotate sau crosetate, care se incadreaza la codurile NC de la 6101 la 6117 inclusiv;
- Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, altele decat cele tricotate sau crosetate, care se incadreaza la codurile NC de la 6201 la 6212 inclusiv si la codurile NC de la 6214 la 6217 inclusiv;
- Incaltaminte, ghetre şi articole similare, parti ale acestor articole, care se incadreaza la codurile NC de la 6401 la 6405 inclusiv;
- Fonta, fier si otel, care se incadreaza la codurile NC 7213 si 7214.
Ordin 802/2022 – Lista de produse cu risc fiscal ridicat
Produsele mentionate mai sus vor fi identificate cu ajutorul unui cod unic care este generat de sistemul RO e-Transport, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
1.4. Categorii de vehicule rutiere
Toate vehiculele care au o masa maxima admisa tehnic de cel putin 2.5 tone si sunt incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat, in conditiile in care aceste bunuri au o masa bruta mai mare de 500 kg sau au valoarea mai mare de 10.000 lei.
1.5. Care sunt datele care trebuie declarate in e-Transport?
In Sistemul RO e-Transport vor aparea informatii referitoare la:
- Expeditor
- Beneficiar
- Denumirea bunurilor transportate, precum si caracteristicile, cantitatea si contravaloarea acestora
- Care vor fi locurile de incarcare si descarcare
- Detalii referitoare la mijlocul de transport utilizat
- Codul UIT
De retinut:
In conditiile in care un transport include atat bunuri cu risc fiscal ridicat, cat si alte tipuri de bunuri, in Sistem trebuie declarate toate categoriile de produse transportate (o sa fie generat un singur cod UIT).
In situatia in care intr-un singur transport exista mai multe partitii de marfa care se incadreaza in categoria produselor cu risc fiscal ridicat, trebuie sa existe atatea coduri UIT cate partide de bunuri sunt transportate.
Daca transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat urmeaza sa fie exportate prin intermediul unui birou vamal aflat in alt stat membru al UE, transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat se va declara de la locul de incarcare din Romania pana la punctul rutier de trecere a frontierei la iesirea din tara.
2. Cod UIT
2.1. Ce inseamna?
Codul UIT este un cod generat de Sistemul RO e-Transport cu ajutorul caruia pot fi identificate bunurile aferente fiecarei relatii comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Acest cod trebuie sa fie detinut deoperatorul de transport pe tot parcursul transportului, fie in format fizic, fie electronic. Codul UIT se pastreaza impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor care intra in categoria produselor cu risc fiscal ridicat.
2.2. Valabilitate
Codul UIT are un termen de valabilitate de 5 zile calendaristice, perioada calculata de la data in care s-a declarat inceperea transportului.
Prin exceptie, termenul de valabilitate poate fi de 15 zile calendaristice, in situatiile urmatoare:
- Achizitii intracomunitare de bunuri,
- Tranzactii intracomunitare care se afla in tranzit pe teritoriul Romaniei
- Nontransferuri si transferuri de bunuri care reprezinta stocul la dispozitia clientului.
Este interzisa utilizarea coduluI UIT peste perioada sa de valabilitate.
Daca va aflati in situatia in care trebuie sa declarati bunurile cu risc fiscal ridicat in Sistemul RO e-Transport, este important sa aveti in vedere faptul ca puteti completa informatiile in Sistem cu maxim 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului.
2.3. Amenzi
Conform legislatiei in vigoare si a tuturor modificarilor aduse pe parcurs, constituie contraventii urmatoarele:
- Nedeclararea in Sistem a bunurilor care intra in categoria produselor cu risc fiscal ridicat
- Utilizarea codului UIT peste perioada de valabilitate
- Descarcarea bunurilor care fac obiectul tranzactiilro intracomunitare care se afla in tranzit pe teritoriul Romaniei, cu exceptia celor care sunt destinate depozitarii sau formarii unui nou transport
- Declararea unor cantitati diferite decat cele reale
- Nedeclararea tuturor informatiilor referitoare la identificarea vehicului de transport (daca se schimba vehicului, aceasta inforamtie trebuie actualizata in Sistem, inainte sa se inceapa transportul cu acest vehicul)
Declararea bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost optionala pana in data de 30 iulie 2022 si este obligatorie din 1 iulie 2022, urmand ca sanctiunile sa se aplice incepand cu 1 ianuarie 2023. Amenzile sunt cuprinse intre 10.000 la 50.000 pentru persoanele fizice, si intre 20.000 si 100.000 lei pentru persoanele juridice.
3. Cine este obligat sa declare in Sistemul RO e-Transport?
3.1. Destinatarul/ Expeditorul
PF sau PJ care este inscrisa in Declaratia Vamala de Import (DVI) sau expeditorul care este mentionat in Declaratia Vamala de Export (DVE).
3.2. Beneficiarul
Beneficiarul din Romania (daca s-au facut achizitii intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat)
3.3. Furnizorul
Furnizorul din Romania (fie ca este vorba despre transport intern sau despre livrari intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat).
3.4. Depozitarul
Depozitarul trebuie sa declare in Sistemul RO e-Transport daca produsele cu risc fiscal ridicat provin din tranzactii intracomunitare si se afla in tranzit pe teritoriul Romaniei. Astfel, exista 2 situatii:
- Bunurile sunt descarcate in Romania, fie pentru a fi depozitate, fie pentru formarea unui nou transport
- Bunurile sunt incarcate dupa ce au fost depozitate sau dupa ce s-a format un nou transport.
3.5. Operatorul economic
Operatorul economic care detine si transporta bunurile cu risc fiscal ridicat intre locul de incarcare si cel de descarcare situate pe teritoriul Romaniei.
4. Impact asupra importatorilor si exportatorilor
Potrivit unei analize, importatorii si exportatorii care sunt mentionati in declaratiile vamale (DVI/ DVE) sunt vizati in mod direct de noul sistem care monitorizeaza transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Operatorii economici trebuie sa aiba in vedere faptul ca daca se regasesc in una dintre situatiile prezentate mai sus, au obligativitatea de a declara toate informatiile necesare in sistemul de monitorizare RO e-Transport.
Nerespectarea dispozitiilor care reglementeaza Sistemul RO e-Transport, va aduce sanctiuni pe masura, cu amenzi cuprinse intre 10.000 – 100.000 lei.