Tot ce trebuie sa stiti despre transportul de medicamente

Intr-o lume in care logistica medicala joaca un rol esential in asigurarea accesului la tratamente de calitate, respectarea normelor stricte de transport  de medicamente si de depozitare a acestora, devine obligatorie. In cele ce urmeaza, vom discuta mai multe despre conditiile necesare pentru transportul de medicamente, dar si despre documentele necesare unui astfel de transport.

1. Ce presupune transportul de medicamente

Intr-un context al globalizarii continue a domeniului farmaceutic si medical, cooperarea internationala este necesara pentru a dezvolta si testa produse medicamentoase la nivel mondial. Astfel, transportul joaca un rol important in livrarea produselor farmaceutice, fiind incadrat in categoria transporturilor speciale.

De aceea, este important ca, transportatorul sa respecte temperatura si specificatiile oferite de producatorii medicamentelor transportate, astfel incat calitatea produselor medicale/ pharma sa nu fie afectata pe perioada transportului.

Asadar, transportul este important atat pentru pacienti, cat si pentru intreaga industria medicala.

1.1 Reglementari stricte

Asemeni cazului in care se transporta produse alimentare, produsele pharma trebuie sa respecte norme stricte de transport, depozitare si de manipulare.

Fiind incadrat in categoria transporturilor speciale, transportul de medicamente este reglementat de norme emise de Ministerul Sanatatii), dar si de directive emise de UE, care au ca scop stabilirea bunelor practici pentru distributia medicamentelor.

Aceste norme sunt menite sa protejeze integritatea medicamentelor si totodata, siguranta si starea de sanatatea a pacientilor. Acest lucru necesita atat expertiza, cat si atentie la detalii, pentru a asigura ca medicamentele sunt livrate in conditii optime.

Intrucat medicamentele sunt adesea transportate la nivel international, industria farmaceutica se confrunta cu situatii complexe legate de vama, reglementari diferite si conditii variate de mediu.

2. Conditii esentiale pentru transportul de medicamente

Daca aveti nevoie de un transport de medicamente, exista o serie de factori pe care trebuie sa-i luati in considerare pentru a va asigura ca medicamentele ajung in siguranta si in stare optima la destinatie. Aceste consideratii sunt esentiale pentru a pastra integritatea medicamentelor si pentru a asigura tratamente sigure pentru pacienti.

2.1. Temperatura

Este una din cele mai importante conditii ale transportului de medicamente. Este esential ca pe perioada transportului, sa fie respectata temperatura specificata de producator, astfel incat sa nu fie afectata integritatea medicamentelor.

Temperatura din interiorul camionului frigorific trebuie sa ramana constanta, indiferent de conditiile meteo din afara vehiculului.

In general, exista 3 niveluri de temperatura pentru transportul medicamentelor:

  • Intre 2 si 8 °C
  • Sub 20 °C
  • Intre 15 si 25 °C

Intervalele de temperatura mentionate mai sus, nu reprezinta o regula generala, deoarece fiecare medicament are specificatiile sale cu privire la temperatura si conditii de depozitare (conform specificatiilor producatorului).

Un alt aspect important il reprezinta monitorizarea constanta a conditiilor de temperatura. Utilizarea tehnologiei moderne, cum ar fi senzorii de temperatura si umiditate, care au ca scop verificarea in timp real a mediului ambiant in care sunt depozitate medicamentele. Astfel, trebuie sa se intervina imediat in cazul contatarii oricarei neconformitati.

Operatorul de transport farmaceutic responsabil de transport, trebuie sa detina in flota vehiculate echipate adecvat pentru astfel de categorii de marfuri, astfel incat poate transporta in conditii optime marfa pana la destinatie. De asemenea, el trebuie sa aiba posibilitatea de a verifica periodic temperatura pe tot parcursul transportului.

2.2. Igiena

O alta conditie esentiala pentru pastrarea integritatii medicamentelor transportate o reprezinta asigurarea igienei. Fiind bunuri care sunt destinate consumului uman, acestea trebuie urmarite indeaproape pentru a reduce riscul de contaminare.

Comparativ cu alte tipuri de marfuri care pot fi grupate intr-un singur transport, aceasta categorie de produse farmaceutice nu poate fi transportata cu alte produse care sunt incompatibile (de exemplu cu produse ADR sau produse alimentare neambalate). Pentru medicamente trebuie sa existe un transport dedicat doar acestei categorii.

2.3. Calificarea personalului

Toate persoanele implicate in lantul logistic farmaceutic trebuie sa detina cunostintele necesare transportului, depozitarii si manipularii acestei categorii de produse.

Astfel, persoanele responsabile pentru organizarea transportului de medicamente trebuie sa cunoasca normele si legislatia in vigoare. De asemenea, trebuie sa aiba in vedere si livrarea la timp a medicamentelor. Planificarea rutei si a timpului de transport de medicamente este un alt factor de luat in considerare pentru a minimiza orice fel de risc.

Persoanele implicate in manipularea medicamentelor, trebuie sa cunoasca bunele practici in manipularea si depozitarea medicamentelor, astfel incat sa evite riscul de deteriorare sau contaminare a produselor.

2.4. Conditii de depozitare

La fel ca in cazul transportului de medicamente si depozitarea acestor produse trebie sa indeplineasca toate conditiile care se aplica distrubutiei de medicamente: temperatura, igiena, calificare s.a.

Pentru stocarea acestor tipuri de produse, exista depozite specializate care ofera conditiile necesare de depozitare unor categorii speciale d marfuri (mai multe detalii despre tipurile de depozite gasiti in acest articol)

Ambalare si etichetare specializata:

Medicamentele sunt adesea sensibile la schimbarile de temperatura, umiditate, lumina si vibratii. Este important sa alegeti ambalaje si metode de transport frigorific care sa mentina conditiile optime pentru aceste substante, pentru a evita degradarea sau pierderea eficacitatii lor. Alegerea ambalajului potrivit pentru fiecare tip de medicament este foarte importanta.

Medicamentele pot fi sensibile la fluctuatiile de temperatura si umiditate. Ambalajul si containerele folosite trebuie sa ofere protectia potrivita impotriva factorilor externi disturbatori.

Etichetarea corecta a ambalajelor si recipientelor este la fel de necesara pentru a identifica continutul si pentru a oferi informatii relevante despre manipularea si depozitarea medicamentelor. Aceasta include numele medicamentului, doza, instructiuni de  folosire si depozitare, data de expirare si orice avertismente speciale.

3. Documente necesare pentru transportul de medicamente

Factura si documentele de insotire a marfii: Aceste documente confirma ca medicamentele au fost preluate de transportator si specifica cantitatea, tipul si destinatia acestora.

Certificat de calitate: Acest document atesta ca medicamentele respecta standardele de calitate si siguranta cerute de reglementarile in vigoare.

Certificat de conformitate: Acest document confirma ca medicamentele sunt conforme cu cerintele legale si reglementarile specificate.

Documente de origine: Aceste documente arata de unde provin medicamentele si confirma autenticitatea lor.

Documente de transport si asigurare: Aceste documente includ detaliile privind compania de transport, rutele si conditiile de asigurare in cazul in care apar probleme in timpul transportului si exista verificari.

Documentatie pentru vama: Pentru transporturile internationale, documentele vamale sunt esentiale. Acestea includ declaratiile vamale, facturi pro-forma si alte documente necesare pentru despagubirea vamala.

Suplimentar actelor pe care soferul trebuie sa le detina (act de identitate, permis de conducere, atestat profesional s.a.), el trebuie sa prezinte si documentele necesare transportului international de marfuri,

Instructiuni de manipulare si depozitare: Aceste instructiuni ofera informatii detaliate cu privire la conditiile optime de manipulare si depozitare ale medicamentelor.

Certificat de origine: Acest document indica tara de origine a medicamentelor si poate fi necesar pentru import si export.

Documente de siguranta si sanatate la munca: Pentru a asigura siguranta soferilor implicati in transport, poate fi necesara documentatie privind masurile de sanatate si siguranta.

Documente specifice produsului: Unele medicamente pot avea cerinte speciale, cum ar fi certificari pentru medicamente controlate sau documente specifice pentru alte medicamente.

Este important sa verificati cerintele specifice ale tarii de origine de unde trasportati si este necesara si analiza cerintelor cerute la destinatie. De asemenea, verificati si reglementarile specifice pentru transportul de medicamente. Aceste documente asigura ca medicamentele sa fie transportate in conditii cat mai sigure si conform standardelor legale in vigoare.

4. Recomandari pentru alegerea transportatorului

Asa cum am mentionat anterior, transportul de medicamente intra in categoria transporturilor speciale. Din acest motiv, este recomandat sa alegeti cu atentie transportatorii cu care urmeaza sa colaborati. Este important ca acestia sa poata garanta ca medicamentele vor fi transportate in conditii optime si vor fi livrate la timp, fara deteriorari.

Va sfatuim, de asemenea, sa fiti atenti la vehiculul cu care urmeaza sa se transporte medicamentele. Acesta trebuie sa fie echipat cu toate sistemele necesare mentinerii si monitorizarii umiditatii si temperaturii mediului ambiental din duba frig. Este important ca aceste valori sa se incadreze in specificatiile producatorului.

In situatiile in care o livrare de medicamente presupune si incarcare, descarcare, reincarcare pe un alt mijlod de transport, este important ca persoana responsabila pentru acest transport sa monitorizeze constant, temperatura, respectarea conditiilor de igiena si respectarea conditiilor pentru depozitare.

5. Cum si unde transporta EuropaExpeditie

Siguranta marfurilor este importanta pentru noi. Punem accentul pe trasabilitate, pe respectarea conditiilor de igiena, precum si pe mentinerea temperaturii necesare pe tot parcursul transportului de medicamente.

Realizam transport frigorific atat intern cat si din/ spre state aflate in spatiul intracomunitar/ in afara spatiului comunitar (Ucraina, Turcia, Kazahstan).

Reteaua noastra de transportatori dispune de camioane prevazute cu intreaga gama de echipamente necesare pentru mentinerea unei temperaturi optime, de exemplu un sistem de masurare electronica a temperaturii ce poate asigura valori intre -25 °C  si  +25 °C, in functie de specificatiile producatorului produselor farmaceutice.

In concluzie, transportul de medicamente este mult mai mult decat simpla mutare a medicamentelor din puncul A in punctul B, Acesta implica o abordare integrata si meticuloasa pentru a proteja sanatatea pacientilor si a mentine integritatea tratamentelor transportate.

preloader image
Call Now Button