Amaraj: Cum trebuie protejata marfa in timpul transportului?

Procedurile de amaraj marfa nu sunt optionale si nici de neglijat. Din nefericire, exista suficiente incidente referitoare la deteriorarea marfurilor sau chiar pierderea lor pe durata transportului. Un astfel de incident se poate solda cu daune serioase sau chiar cu punerea in pericol a participantilor la trafic.

Asigurarea incarcaturilor este reglementata prin standardul european EN 12195-2, aplicabil pe tot teritoriul european in ceea ce priveste transportul intern si transportul international de marfa. Aici se gasesc informatii utile cu privire la cerintele care trebuie indeplinite in utilizarea echipamentelor de ancorare, dar si modul de calcul al numarului de echipamente necesare pentru asigurarea corespunzatoare a marfurilor.

Inainte de a incheia o colaborare cu un transportator, chiar si pe termen scurt, va recomandam sa va asigurati ca acesta are grija de marfa dumneavoastra. La EuropaExpeditie avem grija ca marfa dumneavoastra sa ajunga in siguranta la destinatie.

1. Ce inseamna amararea marfurilor?

Asemeni centurii de siguranta conceputa pentru protectia pasagerilor, si in cazul marfurilor exista echipamente speciale de fixare si ancorare, care sa nu permita deplasarea si chiar deteriorarea incarcaturii in timpul transportului.

Amararea marfurilor este o metoda prin care se asigura pozitia marfurilor prin legare temporara.  Acest procedeu se face cu diverse materiale, care difera in functie de produsele care urmeaza a fi transportate.

2. Tipuri de amarare a marfurilor

Amararea poate fi de mai multe tipuri, in functie de tipul de marfa transportata:

 • material rulant: ancorarea se face cu lanturi, chingi prevazute cu sisteme de intindere;
 • marfa agabaritica: ancorarea acestor marfuri se face doar de catre persoane calificate, deoarece trebuie sa se respecte cu strictete locurile de aplicare a amarajului conform indicatiilor producatorului;
 • produse metalurgice: fiind o categorie de marfuri predispuse la deplasari in timpu ltransportului, ancorarea acestor marfuri presupune folosirea de materiale speciale, rezistente;
 • cherestea: amararea se face in sens transversal, cu ajutorul lanturilor, a sarmei flexibile, a stanturilor si a balustrazilor formate din scanduri.

3. Echipamente de asigurare a marfurilor

Dupa cum spuneam mai sus, amararea marfurilor reprezinta un proces complex, care difera in functie de produsele transportate.

3.1. Sisteme de ancorare

In transportul rutier de marfuri, cele mai des utilizate sisteme sunt chingile si lanturile de ancorare.

Chingi de ancorarelegarea marfii pe timpul transportului

Au un sistem de tensionare, denumit clichet, care trebuie sa ramana blocat pe toata durata transportului. Capetele acestui sistem de ancorare pot fi carlige/ inele care ajuta la fixarea in punctele de ancorare de pe vehicul/ incarcatura (vezi imag. 1)

 

Amaraj transport_lanturi de ancorare cu zaleLanturi

Adesea, lanturile de ancorare au zale scurte, iar la capete sunt concepute cu carlige/ inele care se fixeaza pe vehicul/ incarcatura. Dispozitivul de tensionare a lanturilor poate fi o componenta fixa a acestuia, sau poate fi separat (vezi imag. 2)

 

 

Cabluri de otelFixare_cabluri de otel pentru amarare

Cablurile care pot fi utilizate pentru ancoarea marfurilor trebuie sa fie in conformitate cu standardul EN 12195-4. Aceste cabluri au sisteme de tensionare de tip vinci (fixate pe vehicul), dispozitive separate de tip clichet sau chingi de ancorare scurte cu clichet.

3.2. Echipamente de marire a frecarii

Aceste tipuri de echipamente pot fi utlilizate cu alte metode de ancorare. De obicei, se folosesc pentru a spori frecarea dintre platforma si marfa si dintre straturile incarcaturii (acolo unde este cazul).

In aceasta categorie, gasim urmatoarele tipuri de materiale: invelisuri, covoare, covorase de cauciuc si foi de hartie antiderapante care sunt prevazute cu materiale de frecare.

3.3. Bare de blocare

fixare_bare de blocare

Acestea sunt concepute pentru a fi montate in vehicul fie vertical, fie orizontal, in functie de tipul de marfa care urmeaza a fi transportata. Generatiile mai noi de camioane, sunt livrate impreuna cu barele de blocare, deoarece gaurile laterale in care se prind barele nu au dimensiuni  standard.

3.4. Materiale de umplutura

Ancorare

Apelam la acest echipament in situatiile in care marfa incarcata nu umple suficient spatiul dintre peretii laterali si nu este folosita o alta metoda de asigurare a incarcaturii. Materialele care sunt folosite pentru a umple golurile, de cele mai multe ori, sunt paletii si pernele de aer.

3.5. Aparatori pentru colturi

Exista mai multe functii pe care le poate avea o aparatoare pentru colturi:

 • Protejeaza sistemul de ancorare de posibila deteriorare cauzata de colturile incarcaturii
 • Protejeaza incarcatura de posibila deterioare cauzata de sistemul de ancorare
 • Ajuta la o mai buna alunecare a sistemului de ancorare pe deasupra incarcarcaturii (pe directie longitudinala)
 • Unele aparatori pot impiedica alunecarea sistemului de ancorare pe directie transversala
 • Contribuie la o mai buna distribuire a fortei de ancorare pe o suprafata mai mare a incarcaturii.

3.6. Plase si invelitori

Asigurarea marfurilor se poate face si cu ajutorul invelitorilor sau plaselor. Acestea din urma, pot fi realizate din curele (utilizate ca bariere intre produsele incarcaturii) sau franghii/ cabluri (folosite pentru ancorarea pe paleti sua pe vehicul).

4. Cine face fixarea marfii?

Siguranta rutiera nu tine doar de respectarea semnelor de circulatie a participantilor la trafic, ci tine si de starea vehiculelor si de modul in care este ancorata marfa.

Obligatiile transportatorului

Operatorii de transport rutier au obligatia sa verifice constant starea vehiculelor cu care se face transportul si sa se asigure ca echipamentele prevazute pentru fixarea marfurilor:

 • indeplinesc corect functiile pentru care au fost construite;
 • respecta conditiile necesare pentru fixarea marfurilor care urmeaza a fi ancorate;
 • nu prezinta stari de deteriorare (uzura, slabire, umezeala);
 • respecta standardele internationale in vigoare din domeniu.

Obligatiile expeditorului

Printre obligatiile expeditorului, regasim:

 • punerea la dispozitia transportatorului a marfurilor la data si ora stabilite prin comanda de transport;
 • sa ii comunice transportatorului orice modificare a greutatii marfurilor agreata prin comanda de transport;
 • ambalarea corespunzatoare a marfurilor;
 • sa ii comunice transportatorului daca sunt instructiuni specifice cu privire la incarcarea si asigurarea marfurilor.

Adesea, transportatorul este cel care este responsabil cu incarcarea si ancorarea marfii. Exista, insa, si cazuri in care expeditorul este cel care doreste sa incarce si sa amareze marfa, situatie in care soferul trebuie sa asiste la incarcare si sa dea indicatii cu privire la modalitatea de incarcare. Astfel, se poate asigura ca marfa este incarcata corect si distribuita uniform, respectand greutatea maxima admisa/ axe.

In situatiile in care soferului nu ii este permis sa asiste la incarcare si ancorare, acest aspect trebuie mentionat in conventia CMR. Acest lucru ii garanteaza soferului o exonerare de la posibilele daune care pot sa apara pe durata transportului.

5. Cum procedam la EuropaExpeditie?

In cei peste 25 de ani de activitate pe piata transportului rutier de marfuri, am creat o retea de colaboratori care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate, profesionalism si siguranta. Camioanele pe care vi le punem la dispozitie sunt dotate cu toate echipamentele necesare asigurarii marfurilor pe perioada transportului.

Siguranta marfurilor dumneavoastra este importanta si pentru noi!

preloader image
Call Now Button