Care sunt tipurile de transport rutier de marfuri

Transportul rutier de marfa poate fi definit drept orice activitate care presupune folosirea unor vehicule rutiere pentru deplasarea unui anumit tip de marfa dintr-o locatie in alta. Europa Expeditie ofera servicii pentru diverse tipuri de transport, in functie de nevoile clientilor. Va punem la dispozitie experienta noastra de peste 20 de ani in domeniul transportului de marfuri si a serviciilor conexe precum transbordari de marfa si depozitare. In articolul de astazi, vom clasifica tipurile de transport rutier de marfa si va vom prezenta cat mai transparent beneficiile pe care le aveti daca apelati la serviciile noastre.

 

1. In functie de tipul transportului

Un prim criteriu in functie de care se face clasificarea tipului de transport, o reprezinta locul/ zona geografica. Asadar, vom discuta despre transport rutier de marfa intern sau international.

1.1 Transport rutier intern

Prin transport intern intelegem operatiuni de transport efectuate exclusiv intre doua localitati existente pe teritoriul aceluiasi stat, fara depasirea teritoriului statului respectiv. 

1.2 Transport rutier international

Transportul rutier international face referire la operatiuni de transport efectuate intre doua localitati din state diferite, operatiune care poate include si tranzitarea unuia sau mai multor state. 

Realizam transport rutier de marfa atat din/spre state aflate in spatiul intracomunitar (Germania, Italia, Franta, Benelux, Polonia, Ungaria, Spania, Slovacia), precum si din/spre state aflate in afara spatiului comunitar (Rusia, Ucraina, Turcia, Kazahstan). La diversele destinatii pe care le frecventam, putem adauga si destinatia dumneavoastra.

2. In functie de tipul de marfa transportata

Tipul marfurilor transportate reprezinta un al doilea criteriu important in functie de care se face clasificarea transportului. Astfel, discutam despre: 

2.1 Transport rutier de marfuri generale

In aceasta categorie intra marfurile care nu necesita conditii speciale de transport, deci vom discuta despre o gama extrem de variata de produse si de bunuri. Aici se incadreaza toate marfurile care pot fi transportate prin mijloace de transport rutier standard, mai exact camioane cu semiremorca, cu remorca, cu prelata sau dube, camionete.

Asiguram transportul rutier de marfa atat in regim de camion complet (FTL), cat si in regim de grupaj (LTL):

  • FTL (Full Truck Load) face referire la acel tip de transport in care se inchiriaza un camion pentru ocuparea lui integrala cu marfa unui singur client;
  • LTL (Less than Truck Load), denumit si grupaj, este acel tip de transport in care se inchiriaza doar o parte din camion. In aceasta situatie, intr-un singur camion se vor afla marfuri provenite de la mai multi clienti.

2.2 Transport rutier de marfuri care necesita o temperatura controlata

In aceasta categorie discutam despre toate marfurile a caror calitate se degradeaza daca sunt transportate in conditii improprii de temperatura, de exemplu alimente sau produse medicale/pharma, biologice, ADR sau chiar flori/plante. In functie de specificatiile bunurilor, transportul se poate face dupa cum urmeaza: 

  • transport frigorific cu congelare: pentru marfurile care necesita temperaturi sub 0 grade Celsius (carne congelata, inghetata);
  • transport frigorific cu refrigerare: pentru marfurile care necesita doar racire (carne proaspata, legume, fructe) 
  • transport cu camioane dotate cu sistem calorific: pentru marfurile care necesita o temperatura constanta pe parcursul transportului, de cel putin + 12 grade Celsius.

Reteaua noastra de transportatori dispune de camioane prevazute cu intreaga gama de echipamente necesare pentru mentinerea unei temperaturi optime, de exemplu un sistem de masurare electronica a temperaturii ce poate asigura valori intre -25 °C  si  +25 °C, in functie de specificul marfurilor transportate.

2.3 Transport rutier de marfuri agabaritice

Prin marfuri agabaritice intelegem acele marfuri care nu se pot incadra in dimensiunile tipice ale unui camion sau depasesc greutatea maxima admisa. In categoria marfurilor agabaritice, pot fi incluse utilajele agricole, tractoarele, utilajele de constructii, daca dimensiunile si greutatile acestora depasesc valorile maxime admise prin lege.

Pentru proiectele foarte mari, care implica transportul marfurilor de dimensiuni si greutati foarte mari, sunt necesare escorte speciale, antemergatoare, analiza prealabila a traseului, precum si modificari ale acestuia cu permisiunea autoritatilor.

Realizarea unui transport agabaritic implica costuri mai mari decat un transport normal, din cauza complexitatii desfasurarii unui asftel de proiect. Din acest motiv, este recomandata consultarea unui specialist care va poate pune la dispozitie toate informatiile care va sunt necesare si care va poate oferi solutiile de care aveti nevoie.

La Europa Expeditie fiecare transport agabaritic este organizat si gestionat de personal calificat, cu experienta vasta in acest domeniu. Oferim asistenta permanenta, pe toata durata expedierii marfurilor, asiguram transportarea in conditii de maxima siguranta si servicii la preturi corecte.

Iata ce tipuri de camioane va putem pune la dispozitie:

 

2.4 Transport rutier de marfuri periculoase ADR

Marfurile periculoase prin natura lor fizico-chimica pot pune in pericol atat mediul inconjurator, cat si oamenii cu care intra in contact. Dat fiind faptul ca acestea se gasesc in stare solida sau lichida, se va opta pentru folosirea unor camioane care sa fie dotate corespunzator transportului de marfuri periculoase. Pentru realizarea transportului ADR, va punem la dispozitie mijloace de transport autorizate, soferi instruiti si echipamente de protectie necesare unui astfel de transport. 

In conformitate cu Acordul European au fost clasificate noua categorii de substante periculoase. Acestea sunt: 

     1 Substante si obiecte explozive;

     2 Gaze inflamabile, neimflamabile, netoxice si toxice;

     3 Lichide inflamabile;

     4.1 Substanţe solide inflamabile, substanţe autoreactive, substanțe care polimerizează și substanţe solide explozive desensibilizate;

     4.2  Substante predisupuse la aprinderea spontana;

     4.3 Substante care degaja gaze inflamabile la contactul cu apa;

     5.1 Substante comburante;

     5.2 Peroxizi organici;

     6.1 Substante toxice;

     7 Materiale radioactive;

     8 Substante corozive;

     9 Obiecte si substante periculoase diverse;

Noi vom transporta orice tip de marfa ADR cu remorca sau semiremorca cu prelate sau termo, cu exceptia marfurilor periculoase din clasa 1, adica explozibili si clasa 7, adica substante radioactive. 

In calitate de client, va rugam sa acordati atentie sporita atat declaratiei, cat si operatiunilor de etichetare corecta a marfurilor periculoase. 

2.5 Transport rutier de deseuri/gunoaie

Transportul de gunoaie si/sau deseuri presupune predarea acestora catre statiile de tratare, reciclare si eliminare. In acest sens, se vor folosi masini de colectare si transport al deseurilor, fie camioane cu recipiente speciale, fie camioane pe care se pot incarca containere de capacitate mare, deja incarcate. Criteriile dupa care se stabileste dimensiunea autovehicului de colectare sunt: incarcatura utila, sistemul de recipiente, distanta catre statia de tratare/eliminare/reciclare si dificultatile/limitarile in traficul rutier. 

2.6 Transport rutier de animale vii

Transportul de animale vii presupune, in primul rand,asigurarea conditiilor de bunastare a animalelor in timpul desfasurarii transportului,  pentru a se evita incomodarea  sau ranirea acestora. . Mijloacele de transport trebuie sa indeplineasca toate standardele de constructie si sa corespunda fiecarei specii transportate. Animalele trebuie sa poata sta in pozitia lor naturala, sa dispuna de suficient spatiu si sa dispuna pe tot parcursul transportului de  hrana si apa. 

3. In functie de gradul de urgenta al transportului

Putem clasifica un tip de transport rutier si in functie de gradul de rapiditate cu care trebuie efectuata livrarea. La Europa Expeditie, oferim inclusiv servicii de transport express, in regim de urgenta, in cazul in care exista ore fixe de livrare.  

In acest sens, va punem la dispozitie solutii de transport personalizate pe nevoile dumneavoastra de transport, rute flexibile si  livrare pe timpul noptii.

Oferiti-ne mai multe detalii despre tipul transportului dumneavoastra aici si va vom contacta in cel mai scurt timp! 

preloader image
Call Now Button