Comisionarul vamal si importanta sa in transportul international

Comisionarul vamal are un rol activ si vital in operatiunile de transport international. Daca realizati operatiuni de import sau export, cu siguranta, a fost necesar sa interactionati cu un comisionar vamal pentru declararea marfurilor. In articolul de astazi, discutam mai in detaliu despre importanta unui comisionar vamal si despre serviciile pe care acesta le ofera.

Ce este un comisionar vamal?

Potrivit Regulamentului de Aplicare a Codului Vamal, comisionarul vamal este o persoana juridica romana, care prezinta marfurile si realizeaza declararea lor in detaliu, precum si depozitarea si alte formalitati care sunt necesare conform reglementarilor vamale. Se asigura ca este facuta plata la autoritatea vamala a sumei aferente drepturilor de import si export. Pe scurt, comisionarul vamal este o persoana juridica care reprezinta interfata dintre importator sau exportator si autoritatile vamale.

Conform legii, unui comisionar vamal ii este permis sa aiba in obiectul de activitate si operatiuni de expeditii si transport international de marfuri supuse vamuirii.

Importanta unui comisionar vamal pentru transportul international

La EuropaExpeditie le oferim suport clientilor nostri pe tot parcursul transportului marfurilor.

EuropaExpeditie a inceput activitatea ca si Comisionar Vamal, urmand ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sa inceapa activitatea de casa de expeditie. Pentru ca am intreprins activitati de comisionar vamal, avem cunostintele necesare pentru a ne sprijini clientii in alegerea comisionarului vamal potrivit.

Ne sunt cunoscute formalitatile vamale care trebuie indeplinite in conditiile importului sau exportului de marfuri.

Colaborarea cu un comisionar vamal aduce multe beneficii: faciliteaza procesul si formalitatile de intrare/ iesire a marfurilor in/din tara, tranzitul marfurilor prin tara, si aduce un plus de valoare si in ceea ce priveste logistica unei firme. Vom discuta in cele ce urmeaza despre serviciile pe care le ofera un comisionar vamal.

Serviciile oferite de un comisionar vamal

Importul si exportul de marfuri presupune o multime de formalitati care trebuie efectuate, iar serviciile pe care le ofera un comisionar vamal sunt foarte importante, deoarece faciliteaza acest proces.

Inainte de a apela la un comisionar vamal, este important sa cunoasteti care este pachetul de servicii pe care acesta este obligat prin lege sa le ofere:

–              calculul taxelor aferente bugetului statului ca urmare a procesului de import, export sau tranzit al tarii. Aceste taxe pot fi platite de un comisionar in vama in situatia in care cel care este titularul operatiunii nu a facut-o.

–              De asemenea, un comisionar in vama va trebui sa asigure completarea corecta a documentelor vamale cu datele cerute de legislatia in vigoare.

–              Un alt aspect extrem de important ce cade in sarcina unui comisionar in vama este declararea marfurilor in detaliu si prezentarea acestora autoritatilor vamale. Altfel spus, comisionarul in vama are obligatia de a scoate marfa din ambalaje si de a o prezenta autoritatilor vamale. Ulterior, dupa ce marfurile au fost analizate, comisionarul vamal trebuie reambaleze bunurile, fara a le provoca pagube.

–              Comisionarul in vama trebuie sa detina spatii de depozitare si echipamente specifice si in conformitate cu prevederile legii

–              Personalul de care dispune trebuie sa fie calificat si instruit corespunzator pentru a manipula bunurile corect, fara a le cauza prejudicii.

Consultanta in probleme vamale si import / export

In afara serviciilor pe care este nevoit sa le efectueze potrivit legii, comisionarul vamal intermediaza practic procesul de vamuire a marfurilor si reprezinta unul dintre pilonii de baza pentru logistica oricarei companii care are ca obiect de activitate importul sau exportul de marfuri si bunuri.

Chiar daca beneficiarul serviciilor este familiarizat cu formalitatile vamale, comisionarul vamal poate acorda si consultanta in probleme vamale si operatiuni de import/export sau alte operatiuni specifice (import/export temporar, etc).

Asistenta in gestionarea documentelor si platilor

Un rol important in activitatea unui comisionar vamal il are si gestionarea fluxului de documente si al documentelor schimbate cu autoritatea vamala. Asa cum am mentionat mai sus, un comisionar vamal poate achita catre autoritatea vamala datoria vamala in numele beneficiarului, daca acesta din urma nu a achitat-o.

Concluzie

Alegerea unui comisionar vamal este mai mult decat o simpla alegere a celui mai mic pret. Este important sa cunoasteti care sunt serviciile pe care comisionarul vamal le ofera. De asemenea, este important sa beneficiati de consultanta ori de cate ori aveti neclaritati cu privire la marfuri, documente si plati. Pentru ca o colaborare sa fie de succes, ea trebuie sa se bazeze pe transparenta si incredere din partea ambelor parti.

preloader image
Call Now Button