EXW Incoterms®: Ex -works

Schimbul tot mai mare de mărfuri la nivel internațional a generat crearea de reguli clare, cunoscute sub denumirea de Incoterms®. Prin intermediul acestora, se stabilesc drepturile și responsabilitățile tuturor părților implicate în operațiunile comerciale. În articolul de astăzi, discutăm despre EXW, unul din termenii folosiți frecvent în toate tipurile de transport.

1. Ce înseamnă EXW Incoterms ?

Pentru o bună organizare a comerțului internațional, s-au stabilit căteva reguli de bună practică prin care sunt stipulate drepturile și obligațiile fiecărei părți implicate în astfel de operațiuni comerciale.

Termenul de EXW face referire la momentul în care vânzătorul pune la dispoziția cumpărătorului produsul (într-un loc specificat), iar cumpărătorului îi revine responsabilitatea de a livra bunurile. Această regulă este menționată frecvent în acordurile de expediere.

2. Responsabilitățile părților implicate

Scopul regulilor Incoterms este acela de a stabili care sunt responsabilitățile fiecărei părți implicate în comerțul internațional. În cazul EXW, aceste aspecte sunt relativ simple.

2.1. Responsabilitățile Vânzătorului

Conform Incoterms EXW, vânzătorul are responsabilități minime. El trebuie doar să se ocupe de ambalarea și pregătirea mărfurilor pentru export. De asemenea, marfa trebuie să fie amplasată într-o zonă din care cumpărătorul o poate ridica.

Este important să rețineți faptul că, pentru EXW, vânzătorul nu are nicio responsabilitate cu privire la livrarea mărfurilor către cumpărător.

2.2. Responsabilitățile Cumpărătorului

Responsabilitățile pe care le are cumpărătorul sunt mult mai complexe comparativ cu cele ale vânzătorului. Cumpărătorul își asumă aproape toate costurile și costurile pe care le implică transportul mărfurilor.

Din momentul în care cumpărătorul intră în posesia bunurilor, el este responsabil pentru tot ceea ce urmează (inclusiv pentru procesul de încărcare a mărfurilor în mijlocul de transport).

3. Avantaje vs dezavantaje EXW

În cazul EXW, Vânzătorul are mai multe avantaje, deoarece este responsabil de plata taxelor și a  cheltuielilor minime.

În schimb, Cumpărătorul este nevoit să asigure plata cheltuielilor cu transportul, deșinând un control deplin asupra expedierii mărfurilor. În acest caz, un rol impportant îl are și asigurarea mărfilor pe toată perioafda transportului.

Principalul dezavantaj al Incoterms EXW este procedura de vămuire. Această regulă impune o documentație simplă, astfel încât să fie facilitată aprobarea procesului de export. Deoarece cumpărătoul este cel responsabil de transportul mărfurilor, el este responsabil și de costurile suplimentare și de întârzierile care pot să apară. În cazul în care, la vamă, se cere o inspecție suplimentară a mărfurilor, tot cumpărătorul va fi cel care va suporta aceste taxe.

În situația în care Vânzătorul nu deține o licență de export, în cele mai multe cazuri, el va alege să foloească condițiile EXW Incoterms.

4. Riscuri EXW

Există mărfuri pentru care n use aplică toate formalitățile vamale, dacă sunt țara lor de origine. Există situații în care documentația pregătită pentru procedurile vamale să nu fie în regula, iar în acest caz, conform EXW, Cumpărătorul este responsabil pentru expedierea mărfurilor. De asemenea, Cumpărătorul trebuie pă știe ca este responsabil pentru orice taxe suplimentare care apar în procesul de vămuire.

Procedurile și conditiile vamale depind de la o țară la alta, de aceea este important ca fiecare cumpărător să se informeze înainte. Spre exemplu, în unele țări, pentru încheierea procedurilor vamale, este necesară prezența Vânzătorului pentru raportarea și vămuirea bunurilor. În aceste situații, este recomandat să se ia in calcul un contract de transport gratuit, denumit și FCA. În această situație, Vânzătorul livrează bunurile de la sediul său la un depozit, terminal sau port în baza unui contract FCA. În momentul în care, bunurile sunt livrate la punctul de livare specificat, responsabilitatea este transferată automat Cumpărătorului.

5. Concluzii

În incheiere, este bine să rețineți faptul că într-un contract EXW, Cumpărătorul își asumă responsabilitatea de a ridica marfa din depozitul Vânzătorului/ producătorului. De aceea, este important ca,  Cumparatorul să știe că este nevoit să se ocupe de orice documentație tranzacțională (în această procedură sunt incluse și operațiunile vamale și asigurarea mărfurilor)

Dacă expediați bunuri, cunoașterea termenilor Incoterms® este esențială pentru a ințelege care sunt responsabilitățile dumneavoastră și a celorlalte părți implicate în comercializarea mărfurilor.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre regulile Incoterms®, le puteți accesa pe website-ul oficial al Camerei de Comert International (ICC)

preloader image
Call Now Button