Norme si reguli de siguranta pentru transportul agabaritic

Unul dintre cele mai complexe tipuri de transport rutier de marfa, atat din perspectiva organizarii, cat si a transportului propriu-zis, este transportul agabaritic. Pentru ca este un transport special, in cele ce urmeaza, vom discuta despre conditiile pe care trebuie sa le respecte un transport agabaritic, astfel incat sa se desfasoare in siguranta si in conformitate cu legislatia in vigoare.

1. Ce trebuie sa stiti despre transportul agabaritic

Acest tip de transport special se supune unor norme si conditii reglementate, norme ce fac referire la conditiile de exploatare a drumurilor, dimensiunile maxime admise, masele totale admise, masele maxime admise pe axe si diverse caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca un vehicul pentru a putea face un transport agabaritic.

1.1. Limitele legale pentru gabarit depasit (latime, inaltime, lungime, greutate)

Ce inseamna gabarit depasit? Gabaritul depasit la autoturisme apare in situatiile in care autovehiculul, din cauza incarcaturii transportate, sau pur si simplu din constructie, depaseste:

Masa totala

Ce inseamna depasirea limitei de greutate? Atunci cand s-a depasit limita de greutate inseamna ca s-au depasit limitele maxime admise de greutate totala sau s-a depasit greutatea pe osii, tinandu-se cont de categoria de drum pe care se intentioneaza sa se circule si a schemei de configuratie a osiilor.

Dimensiunile maxime admise in lungime, latime sau inaltime

Depasirea dimensiunilor maxime admise se refera la depasirea uneia din limitele maxime admise pentru lungime, latime, inaltime, tinandu-se cont de tipul de autovehicul sau al combinatiei de vehicule.

Inainte de a analiza tipurile de transport agabaritic, este nevoie sa intelegem care sunt limitele legale conform reglementarilor in vigoare.

Astfel, gabarit normal, in functie de tipul de camion, presupune incadrarea in urmatoarele limite:

 • Tren rutier (camion cu remorca/tandem)
  • Masa maxima autorizata – 40 to; masa bruta marfa transportata 22,5 – 23,5 to
  • Lungime – 18,75 m (lungime maxima a incintelor de transport marfa 15,4 m)
  • Latime – 2,55 m (caroserie prelata) – 2,6 m (caroserie izoterma)
  • Inaltime – 4 m; inaltime maxima marfa transportata 2,65 – 3 m
 • Vehicul articulat (camion cu semiremorca 13,6)
  • Masa maxima autorizata – 40 to; masa bruta marfa transportata 24 to
  • Lungime – 16,5 m (lungime maxima semiremorca 13,6)
  • Latime – 2,55 m (caroserie prelata) – 2,6 m (caroserie izoterma)
  • Inaltime – 4 m; inaltime maxima marfa transportata 2,65 – 3 m

In cazul in care sunt depasite aceste dimensiuni, transportul se va incadra in categoria transportului agabaritic. Conform legislației în vigoare, transportul agabaritic poate fi efectuat doar dacă s-a obținut Autorizația Specială de Transport (AST), document despre care vom discuta imediat.

În funcție de masele depășite și/ sau a dimensiunilor maxime admise, vehiculul trebuie să fie precedat de:

1. Un autovehicul de însoțire, dacă:

 • Lăţimea este mai mare de 3,2 m şi mai mică sau egală cu 4,5 m;
 • lungimea este mai mare de 25,0 m şi mai mică sau egală cu 30,0 m;
 • înălţimea este mai mare de 4,5 m;
 • masa totală depășește 80 tone.

2. Două autovehicule de însoțire autorizate (unul în față, celălalt în spate) dacă:

 • lăţimea este mai mare de 4,5 m;
 • lungime este mai mare de 30,0 m.

3. Un echipaj al poliției rutiere:

 • lăţimea este mai mare de 5,0 m;
 • lungimea este mai mare de 40,0 m;
 • înălţimea este mai mare de 5,0 m;
 • masa totală depășește 80 tone.

1.2. Factori care pot impacta programul de transport

Un transport agabaritic se poate desfasura doar in timpul saptamanii, dar nu si in zilele de week-end sau de sarbatori legale, in intervalul orar  06.00 si 22.00. Exista si exceptii, care pot fi admise doar in baza unor documente  emise de autoritatile speciale (Ministerul Tansporturilor si Infrastructurii, Ministerul Administratiei si Internelor si a administratorului drumului pe care se intentioneaza sa se efectueze transportul).

2. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a transporta marfa cu gabarit depasit

2.1. Obtinerea autorizatiei

Atestatul pentru gabarit depasit sau Autorizatia Speciala de Transport (AST) este absolut necesara pentru desfasurarea unui transport agabaritic. Cu ajutorul acestui document, se va stabili, de catre administratorul drumului, traseul si tarifele percepute pentru parcurgerea acestui traseu. Acest document va fi valabil doar pentru numerele de inmatriculare ale vehiculelor care prezinta aceleasi caracteristici tehnice inscrise in document, acelasi traseu, sens, perioada si respecta toate conditiile stabilitate de administratorul drumului.

Autorizatia Speciala de Transport se va elibera doar in cazul transportului cu vehicule:

 • Care au incarcatura indivizibila, adica o incarcatura care nu poate fi impartita in mai multe incarcaturi fara sa existe cheltuieli aditionale nejustificate sau fara riscul de a se deteriora;
 • Fara incarcatura, dar care depasesc constructiv dimensiunile si/sau masele maxime admise.

Nu in ultimul rand, Autorizatia Speciala de Transport nu se va putea elibera în lipsa unui proiect de transport. Acest proiect va fi realizat  de o persoană fizica sau juridica autorizata in conditiile stabilite prin ordin comun al celor doua ministere mai sus mentionate.

De asemenea, administratorul drumului pe care se va efectua transportul, poate sa solicite intocmirea acestui proiect de transport si in cazul in care se depaseste fie masa totala maxima admisa/ dimensiunile maxime admise, fie ambele, tinandu-se cont de restrictiile de circulatie, precum si de elementele geometrice ale drumului.

2.2. Tarife stabilite pentru transport

Trebuie sa stiti si faptul ca, pentru toate transporturile agabaritice, se vor aplica tarife suplimentare de utilizare a drumurilor in functie masa totala, masele pe axe, distanta parcursa si de dimensiunile vehiculelor. Aceste tarife vor fi incasate de administratorul drumului care emite Autorizatia Speciala de Transport si vor fi folosite pentru administrarea, exploatarea, consolidarea, intretinerea, reparatiile si modernizarea drumurilor pe care le administreaza.

Atat tarifele prevazute, cat si exceptiile de la plata acestora, se stabilesc de catre administratorii drumurilor publice, dar vor fi aprobate:

 • In cazul drumurilor de interes national, prin ordinul ministrului transportului si infrastructurii;
 • In cazul drumurilor de interes judetean, prin hotararea consiliilor judetene cu avizul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii;
 • In cazul drumurilor de interes local, prin hotararea consililor locale cu avizul consiliilor judetene;
 • In cazul drumurilor de interes local din Bucuresti, printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

2.3. Conditii de transport

Exista si proiecte care presupun modificarea infrastructurii rutiere pentru desfasurarea transporturilor agabaritice in care se depasesc masele si/sau dimensiunile maxime admise. Titularul Autorizatiei Speciale de Transport va fi responsabil de consolidarea/ amenajarea infrastructurii rutiere, de modificarea instalatiilor subterane/ aeriene sau orice alte lucrari necesare.

2.4. Conditii tehnice

Aditional conditiilor si documentelor specificate anterior, vehiculele utilizate pentru transportul agabaritic trebuie sa indeplineasca si alte reguli de siguranta, cum ar fi echiparea cu dispozitive de semnalizare corespunzatoare.

In cazul vehiculelor care se deplaseaza cu depasirea dimensiunilor maxime admise, trebuie sa existe dispozitive suplimentare de semnalizare, dupa cum urmeaza:

 • Panouri de avertizare, montate pe spatele si pe cabina vehiculului, intr-un loc cat mai vizibil, indicand „TRANSPORT EXCEPŢIONAL!” sau  „ATENŢIE! GABARIT DEPĂŞIT!”;
 • Doua dispozitive de avertizare luminoasa intermitenta montate pe cabina vehiculului. Lumina emisa trebuie sa fie vizibila de la cel putin 100 m din fata, spate si din lateral;
 • In functie de dimensiunile depasite in lungime/ latime/ inaltime, pot fi necesare si alte dispozitive speciale de avertizare (catadioptrii, benzi reflectorizante s.a.);
 • Statii de emisie-receptie mobile/portabile pentru a tine legatura cu personalul atestat (daca vehiculul este insotit);
 • Alte mijloace de semnalizare rutiera in cazuri de stationare accidentala pe carosabil.

2.5. Pregatire profesionala

Atat persoanele care insotesc transporturile agabaritice, cat si persoanele care vor intocmi proiecte de transport agabaritic, trebuie sa detina o pregatire profesionala specifica si sa fie autorizate de CNADNR.

De asemenea, conducatorii auto care vor desfasura transportul agabaritic trebuie sa detina un certificat profesional care sa fie eliberat de un centru de pregatire profesionala in conditiile prevazute de lege.

Respectarea tuturor normelor si regulilor de siguranta mentionate mai sus sunt absolut necesare, deoarece nerespectarea lor poate afecta siguranta participantilor la trafic si poate duce la diferite penalitati: amenzi, tarife de despagubire, ridicarea placutelor de inmatriculare, sanctiuni administrative si/sau suspendarea copiei conforme.

Stim ca organizarea si desfasurarea unui transport agabaritic presupune multe documente. Europa Expeditie va ofera asistenta si transparenta pe parcursul intregului proiect. Lasati autorizatiile si intregul proiect de transport in seama noastra. Ne ocupam noi de obtinerea tuturor avizelor, a proiectului de transport, iar in pret vom include toate serviciile si taxele necesare desfasurarii unui astfel de transport.

 

preloader image
Call Now Button