Transport FTL si LTL. Ce inseamna si ce avantaje /dezavantaje presupun?

Cu siguranta ati auzit, cel putin o data, termenii de FTL (Full Truck Load) si LTL (Less than Truck Load) si v-ati intrebat care ar fi avantajele sau dezavantajele fiecarui tip de transport.

Cand vorbim despre transportul de marfa pe cale rutiera, avem o multitudine de optiuni. Alegerea modalitatii de transport nu este intotdeauna usoara. Trebuie sa luam in calcul nu doar pretul transportului, ci si tipul marfurilor, volumul de transportat, durata transportului si alti factori.

 

1. Transport rutier FTL sau camion complet

1.1 Ce inseamna transport FTL?

FTL este un acronim pentru Full Truck Load si inseamna ca marfa transportata ocupa intreg camionul.

In general, este usor sa ne dam seama cand un transport ocupa tot spatiul din camion, dar sunt si situatii cand varianta FTL este optima pentru cantitatile/partitiile mici de marfa. De exemplu, daca aveti nevoie de o livrare cu termen scurt sau fix de transport, sunt marfuri de valoare ridicata sau marfuri periculoase, varianta FTL este intotdeauna cea mai buna alegere.

1.2 Avantajele folosirii optiunii de transport FTL

 • Full Truck Load este ideal atunci cand avem marfuri cu termen de livrare fix sau foarte scurt. La un transport FTL, camionul/mijlocul de transport ramane acelasi din momentul incarcarii pana la destinatie, folosind rutele optime de transport. In cazul LTL, putem avea mai multe opriri pe durata transportului si este posibil ca mijlocul de transport sa se modifice de la locul de incarcare pana la destinatie.
 • Cand siguranta transportului este o necesitate, FTL este de obicei cea mai buna optiune. Full Truck Load inseamna “drum drept” unde numai persoanele implicate in transport au acces la marfa. La transportul LTL marfa poate fi transbordata de mai multe ori pe parcursul transportului. Cu cat mai multe manipulari, incarcari/descarcari, cu atat mai mare este posibilitatea ca marfa/ambalajele sa se deterioreze.
  Transportul FTL presupune mai putine opriri pe traseu, mai putine riscuri de deterioarare a bunurilor, iar aparitia intarzierilor cauzate de opririle la alte puncte incarcare/ descarcare nu exista. De aceea, rezervarea unui camion complet va asigura livrarea marfurilor in timp si siguranta la destinatie.
 • In general, cu cat mai mare este transportul ca si greutate/volum sau valoare, cu atat este mai eficienta folosirea FTL. Cu alte cuvinte, daca expeditorul are suficienta marfa pentru a umple tot camionul, atunci FTL este, de obicei, varianta optima de transport.

1.3 Dezavantajele transportului FTL

Atunci cand marfa ce trebuie transportata este de mici dimensiuni, FTL (Full Truck Load) poate sa nu fie cea mai eficienta cale de transport. In aceste situatii LTL (Less than Truck Load) este optiunea cea mai eficienta. Daca totusi, costul transportului pe care urmeaza sa il faceti este apropiat de  un transport LTL, atunci trebuie sa luati in calcul si ceilalti factori implicati in derularea transportului (durata, siguranta, capacitate de transport).

2. Transport rutier LTL, camion partial sau grupaj

2.1Ce inseamna transport LTL?

LTL este un acronim pentru Less than Truck Load, ceea ce inseamna ca marfa transportata ocupa mai putin spatiu decat un camion complet.

La un transport LTL veti plati transportul proportional cu volumul pe care marfa il ocupa in camion. De exemplu, daca marfa dumneavoastra ocupa numai un sfert din camion, veti plati numai un sfert din pretul intregului camion. Restul camionului va fi folosit pentru alte expeditii mai mici, ceea ce face ca LTL sa fie o alegere excelenta pentru firmele mici care nu transporta un volum mare de marfa sau cand bugetul alocat activitatii de transport este limitat.

2.2 Avantajele transportului LTL

 • LTL este, de obicei, mai ieftin. Datorita faptului ca expeditorul foloseste numai o parte a capacitatii de transport, acesta plateste proportional cu capacitatea de transport folosita. Costul transportului este impartit intre toti expeditorii.
 • Este prietenos cu mediul. Folosirea in comun a capacitatii de transport genereaza mai putine emisii de CO2 per transport decat folosirea FTL.
 • LTL inseamna mai multe optiuni. Transportatorii LTL pot oferi servicii de preluare din diverse locatii sau de livrare in mai multe locatii (inclusiv rezidentiale).
 • Distributia produselor este facilitata. Daca marfa dumneavoatra trebuie sa ajunga in mai multe locatii, LTL (Less than Truck Load) este mai accesibil si mai rapid decat folosirea combinata FTL, depozit si distributie ulterioara.

2.3 Dezavantajele folosirii transportului de grupaj

 • Durata transportului. Transportul LTL este influentat de livrarile celorlalte partitii de marfa si, de aceea, este posibil sa existe intarziere in livrarea dumneavoastra. In cazul transportului international pot aparea intarzieri cauzate de formalitatile vamale (transporturi din/catre tari non-EU) sau de restrictiile nationale temporare.
 • Estimarea duratei exacte de transport. Este mai dificila decat in cazul transportului FTL din motivele enumerate anterior.
 • Siguranta transportului LTL – desi este mai sigur decat expedirea unui colet printr-o firma de curierat, este, cu siguranta, mai putin sigur decat un FTL. Cu FTL aveti o singura incarcatura, intr-un singur camion, marfa este amarata si camionul circula inchis pana la destinatie. Transporturile LTL au mai multe locuri de incarcare si descarcare, ceea ce inseamna ca mai multa lume are access la marfa dumneavoastra. In cazul in care optati pentru un transport LTL, va recomandam sa discutati in prealabil toate conditiile de transport si siguranta cu transportatorul.
 • Integritatea marfurilor si ambalajelor. Evident, marfa si ambalajele se pot deteriora indiferent de modalitatea de transport. Folosirea LTL poate implica schimbarea mijlocului de transport, aspect despre care expeditorul trebuie sa stie si sa isi dea acordul, sau manipulari ale marfurilor, ceea ce creste probabilitatea ca marfa /ambalajele sa fie lovite sau

3. Cand sa alegeti transport complet si cand grupaj?

Transportul LTL nu este mai bun decat FTL, asa cum FTL nu este mai bun decat LTL. In alegerea FTL sau LTL luam in calcul caracteristicile marfurilor si flexiblitatea in livrare. LTL ofera avantaje pentru expeditorii care au nevoie de flexibilitate in termenul de livrare, iar marfa si ambalajele sunt rezistente. FTL recomandam atunci cand marfa este voluminoasa sau fragila si avem un termen fix de livrare.

FTL – transport camion complet

LTL – transport grupaj
Cand marfa pe care o trimiteti este fragila sau are nevoie de conditii speciale de transport (de exemplu, produse perisabile) Cand marfa nu este fragila sau este ambalata corespunzator pentru manipulare
Cand aveți nevoie de un itinerar sigur de ridicare și livrare Cand aveti flexibilitate de timp si puteti astepta, atat pentru ridicare, cat si pentru livrare
Cand data de livrare este foarte urgenta Cand trebuie sa reduceti pretul transportului
Cand aveti o cantitate mare de marfa Cand marfa pe care vreti sa o transportati nu ocupa nici jumatate din mijlocul de transport.
Cand, chiar daca nu e o cantitate care sa ocupe tot camionul, ajunge la greutatea maxima autorizata pentru mijlocul de tranport

Desi LTL ofera costuri de transport mai mici pentru expeditor, modalitatea de transport rutier, FTL sau LTL, trebuie aleasa in functie de carateristicile marfurilor, data de livrare, volum etc. De aceea, va recomandam sa ne contactati pentru a discuta, in detaliu, despre nevoile dumneavoastra de transport.

4. Solutii de transport FTL si LTL de la Europa Expeditie

Europa Expeditie SRL, ofera servicii de transport FTL si LTL in Romania, Uniunea Europeana (Germania, Italia, Franta, Spania, Slovacia, Polonia, Benelux, Ungaria) si nu numai. Acordam, de asemenea, o atentie deosebita transporturilor transfrontaliere cu incarcare/descarcare in Belarus, Ucraina, Rusia sau Marea Britanie, bazandu-ne pe rezultatele remarcabile obtinute pana acum si pe capacitatile de transport pe aceste rute. Scopul nostru este sa oferim solutii eficiente de transport pentru toti clientii nostri, indiferent de dimensiunea sau industria acestora, si sa oferim servicii calitative la cele mai bune preturi.

 

Contactati EuropaExpeditie pentru a identifica modalitatea de transport care se potriveste nevoilor dumneavoastra, pentru a afla mai multe despre serviciile oferite de noi sau pentru a obtine o oferta de transport personalizata.

preloader image
Call Now Button