Ambalarea marfurilor ADR. Cum procedam?
Marfurile periculoase, dupa cum sugereaza si numele, sunt marfuri care pot pune in pericol atat oamenii, cat si mediul inconjurator. De aceea, acest tip de marfuri trebuie manipulate, transportate si depozitate in conditii de siguranta. Ambalarea marfurilor ADR trebuie realizata in conformitate cu categoria de produse care se transporta. In cele ce urmeaza, vom discuta mai multe detalii despre tipurile de ambalaje.
Ambalajele marfurilor ADR - generalitati
Ambalarea marfurilor ADR trebuie sa respecte conditii stricte conform reglementarilor ADR. Astfel, este foarte important ca ambalajele folosite pentru marfurile ADR sa fie:
- Calitative
- Solide
- Rezistente (pe parcursul transportului, astfel incat sa nu se piarda continut)
- Curate (sa nu existe urme de substante periculoase in exteriorul ambalajului)
O regula extrem de importanta spune ca marfurile ADR nu trebuie ambalate impreuna cu alte marfuri (ADR sau nu) daca, in contact cu acestea, exista riscul de:
- Ardere
- Degajare de gaze inflamabile/ toxice/ inflamabile
- Formare de substante care sunt instabile sau corosive.
Pentru a evita scurgerea continutului sau deteriorarea ambalajului, un recipient nu se va umple 100% cu lichid. In functie de tipul continutului si de gradul de dilatare a lichidului, procentul de umplere este cuprins, in general, intre 90-98% din capacitatea recipientului.
De asemenea, in cazul recipientelor sub presiune, capacitatea de incarcare nu poate fi mai mare de 95%, la o temperatura de 50 grade Celsius.
Tipuri de ambalaje
Dupa cum stiti, exista mai multe tipuri de marfuri ADR (am discutat, mai detaliat, despre ADR, in acest articol) Fiind mai multe clase de marfuri periculoase, regasim mai multe tipuri de ambalaje.
Ambalaje mici
In aceasta categorie regasim: saci, cutii, butoaie, canistre, butelii de gaz s.a.m.d. Capacitatea si masa totala a acestor recipiente este de 450 L / 400 kg.
Mai jos regasiti cateva exeple de recipiente:
Supra-ambalaje
Sunt acele ambalaje care sunt reprezentate de un invelis care este utilizat de acelasi expeditor pentru a ambala unul sau mai multe colete. Acest tip de ambalaje permit manipularea si ancorarea mai facila pe parcursul transportului.
Exemplu practic: pe un palet sunt asezate mai multe colete care sunt fixate cu un mijloc de prindere adecvat (banda adeziva, husa de plastic elastica etc)
Ambalaje de ajutor
Acest tip de ambalaje mai sunt denumite si Ambalaje de siguranta, deoarece sunt utilizate in acele situatii in care coletele originale se deterioreaza sau prezinta scurgeri ale marfurilor transportate. Aceste ambalaje sunt folosite doar pentr transportul acelor marfuri pana intr-un loc sigur, in care substantele ADR pot fi recuperate sau eliminate.
Recipiente mari pentru vrac (RMV)
Acestea sunt ambalajele rigide sau flexibile, care sunt de mai multe tipuri:
a. cu o capacitate:
- mai mica de 3 mc destinate
- substantelor solide si lichide care faca parte din grupele de ambalare II si III
- substantelor solide din grupa de ambalare I -> ambalate in RMV metalice
- substantelor radioactive din clasa 7
- mai mica de 1.5 mc -> destinate substantelor solide din grupa de ambalare I. Acestea sunt ambalate in RMV care sunt flexibile, realizate din materiale plastice/ compozite/ lemn/ carton
b.concepute pentru manipularea mecanica
c. care pot rezista in timpul manipularii si transportului.
Recipientele mari pentru vrac pot fi de mai multe feluri: metalice, flexibile, din plastic rigid, compozite cu recipient interior din plastic/ carton/ lemn.
Unele RMV-uri trebuie supuse unor inspectii tehnice periodice, care se realizeaza la 2.5 si 5 ani. RMV-urile din metal, material plastic rigid sau compozite sunt tipurile de ambalaje care necesita astfel de inspectii.
Ambalaje mari
Acest tip de ambalaje sunt formate dintr-un ambalaj exterior care contine obiecte sau ambalaje interioare si care:
- Conceput pentru o manipulare mecanica
- Masa neta este mai mare de 400 kg sau capacitate mai mare de 450 L (dar al carui volum este mai mic de 3 mc)
Ambalajele mari sunt codificate in ADR cu “LP” (Large Package)
Codul ambalajelor ADR
Fiecare ambalaj ADR are atribuit un cod, care este format din urmatoarele:
o cifra araba -> indica tipul ambalajului
1.Butoi
2.Butoi de lemn
3.Bidon (canistra)
4.Lada/ cutie
5.Sac
6.Ambalaje compozite
7.(rezervat)
0. Ambalaje metalice usoare
o litera majuscula -> indica materialul utilizat
A. Otel
B. Aluminiu
C. Lemn natural
D. Placaj
F. Lemn reconditionat
G. Carton
H. Material plastic
L. Material textil
M. Hartie
N. Metal
P. Sticla/ Portelan/ Gresie
o cifra araba -> reprezinta categoria de ambalaj
- capac fix
- capac detasabil
Codul poate fi urmat de urmatoarele:
T= ambalaj de siguranta
V= ambalaj special
W= ambalaj cu specificatie diferita
Cateva exemple:
1A1 = Butoi de otel cu capac fix
4D = cutie din placaj
6HA1 = ambalaj compozit din plastic cu butoi exterior din otel
Concluzii
Ambalarea marfurilor ADR, etichetarea, transportul si depozitarea unor astfel de marfuri presupune o responsabilitate insemnata. Expeditorul trebuie sa se asigure si sa evite aparitia oricarui risc care poate pune in pericol oamenii si mediul inconjurator.
Marfurile ADR prezinta riscuri semnificative, de aceea este foarte important sa colaborati cu o companie care va poate oferi concultanta si care este autorizata sa transporte si sa depoziteze marfuri ADR.