Camioane frigorifice si transportul “la rece”

Camioanele frigorifice sunt solutia ideala pentru transportul marfurilor care necesita conditii speciale de temperatura. Transportul frigorific este reglementat de legi stricte, mai ales atunci cand se transporta produse perisabile, pharma, biologice sau ADR.

Adevarata provocare a alimentelor perisabile o reprezinta transportarea lor pe timp de vara. Fiind considerate marfuri care necesita conditii speciale de temperatura, transportul lor trebuie planificat riguros, iar temperatura trebuie monitorizata frecvent cu ajutorul sistemelor de masurare electronica a temperaturii.

Ce produse au nevoie de transport cu camioane frigorifice?

In aceasta categorie sunt incluse marfurile a caror calitate se degradeaza daca sunt transportate in conditii improprii de temperatura. Astfel, avem urmatoarele tipuri de marfuri:

Produse perisabile

Produsele perisabile sunt acele alimente care au un termen de valabilitate redus, conform specificatiilor de pe ambalaj. Astfel ca, dupa acea perioada de valabilitate, ele se degradeaza, pot altera si alte produse din jur si pot deveni toxice pentru organism daca sunt consumate.

Sunt acele marfuri care necesita doar racire pe tot parcursul transportului. In aceasta categorie sunt incluse si produsele fresh (carne proapsata, legume fructe etc)

De aceea, este importanta planificarea riguroasa a transportului frigorific, pentru ca ele sa ajunga in timp la destinatie.

Produse pharma

Asemeni cazului in care se transporta produse alimentare, produsele pharma trebuie sa respecte norme stricte de transport, depozitare si de manipulare.

Fiind incadrat in categoria transporturilor speciale, transportul de medicamente este reglementat de norme emise de Ministerul Sanatatii, dar si de directive emise de UE, care au ca scop stabilirea bunelor practici pentru distributia medicamentelor.

Mai multe detalii despre transportul de medicamente, puteti afla din acest articol.

Produse biologice

In aceasta categorie sunt incluse vaccinurile, probele recoltate de sange,  etc.

Produse ADR

Anumite marfuri ADR lichide sau solide (din categoria celor autoreactive) necesita reglarea temperaturii pe tot parcursul transportului. Un astfel de transport presupune si alte conditii si masuri de siguranta despre care vom discuta intr-un alt articol. Pana atunci, puteti consulta aici clasele ADR.

Produse congelate

In aceasta categorie sunt incluse produsele care au nevoie de temperaturi sub 0 °C  pentru a preveni decongelarea si alterarea acestora.  Exemple de astfel de marfuri: carne congelata, inghetata, legume conglate  s.a.m.d

Conditii de temperatura

Camioanele frigorifice ofera mai multe variante de temperatura, care se aplica in functie de specificatiile marfurilor. Astfel, exista urmatoarele 3 optiuni pentru transportul frigorific:

Transport frigorific cu congelare

Este dedicat marfurilor care necesita temperaturi sub 0 °C (carne congelata, inghetata, legume congelate, preparate din segmentul readymeal etc)

Transport frigorific cu refrigerare

Pe timpul verii, este dedicat marfurilor care necesita doar racire pe durata transportului (carne proaspata, produse lactate, oua, legume, fructe)

Transport frigorific cu sistem calorific

Este dedicat tuturor marfurilor care au nevoie de o temperatura constanta pe toata perioada transportului (cel putin +12 °C)

Conditii sanitare

Pentru ca un transportator sa poata realiza transport frigorific, are nevoie sa obtina cateva certificate:  ATP (FRC), certificari pharma (in conditiile in care transporta produse pharma), certificare ADR (daca transporta marfuri periculoase).

O alta conditie esentiala pentru pastrarea integritatii marfurilor transportate in camioane frigorifice o reprezinta asigurarea igienei. Fiind bunuri care sunt destinate consumului, trebuie urmarite indeaproape pentru a reduce riscul de contaminare. Igiena corespunzatoare a dubelor frig este absolut necesara!

Tipuri de camioane frigorifice

Dupa capacitate

Camioanele frigorifice pot avea mai multe capacitati, de la 1.5 tone pana la 22 tone. Indiferent de capacitatea unitatii de transport, este important sa stiti ca toate sunt izolate termic, astfel incat sa nu permita schimbul de temperatura cu mediul exterior.

Dupa optiunile de temperatura

Sunt camioane dedicate doar congelarii, camioane frigorifice destinate doar pentru transportul marfurilor refrigerate si camioane cu sistem calorific.

Sau mai exista camioane bi-temp, cum dispune si reteaua EuropaExpeditie, care ofera posibiliatea combinarii bunurilor transportate. De exemplu: ambiental – refrigerat, fresh-refrigerat, ambiental-cold-chain.

Ce pret are transportul frigorific?

Pretul transportului frigorific variaza in functie de:

  • Ruta;
  • Distanta
  • Tipul de transport frigorific;
  • Greutatea marfii;
  • Volumul marfii;
  • Termenul de plata;
  • Alte detalii stabilite de comun acord in momentul in care cereti o oferta.

Ne puteti oferi mai multe detalii despre transportul dumneavoastra frigorific aici , iar noi va vom contacta in cel mai scurt timp!

Cum sa alegeti camionul potrivit pentru marfa dvs?

Este important ca, in primul rand, sa alegeti un partener de incredere care va poate oferi toate detaliile de care aveti nevoie si va poate recomanda si pune la dispozitie tipul de camion necesar tipului de marfa pe care vreti sa o transportati. Este important sa va ofere consultanta ori de cate ori va este necesar.

Alegerea unui partener de incredere pentru realizarea unui transport frigorific este o conditie importanta pentru ca marfa dumneavoastra sa ajunga la destinatie in siguranta, fara a-i fi afectata integritatea.

Reteaua noastra de transportatori de produse congelate si refrigerate respecta toate normele de igienă si temperatura necesare, pentru ca dumneavoastra sa va bucurati de o livrare in siguranta si la timp a marfurilor. Dispunem de camioane frigorifice prevazute cu intreaga gama de echipamente necesare pentru mentinerea unei temperaturi optime si pentru monitorizarea acesteia in orice moment.

preloader image
Call Now Button