Cum se calculeaza corect Regula celor 1000 de puncte ADR

Desi transportul ADR este reglementat prin legi speciale, exista situatii in care, pentru transportul de marfuri periculoase, se aplica exceptii de la regulile de baza. In articolul de astazi, vom discuta despre Regula celor 1000 de puncte ADR, despre cand se aplica si cum se calculeaza corect.

1. Exceptii de la aplicarea prevederilor ADR

Asa cum am discutat si in acest articol, transportul ADR face parte din categoria transporturilor speciale, iar pentru organizarea si desfasurarea unui astfel de transport, trebuie respectate mai multe conditii de siguranta si securitate. Atat mijlocul de transport in comun, soferul, cat si pregatirea marfurilor ADR trebuie sa respecte reglementarile legislative in vigoare.

Exista, totusi, anumite situatii in care se aplica exceptii atat in ceea ce priveste modul in care sunt ambalate marfurile ADR, dar si in privinta cantitatii de marfa periculoasa care este transportata cu un mijloc de transport.  Astfel, exista exceptii totale sau partiale, despre care vom discuta in cele ce urmeaza.

1.1. Exceptii TOTALE

Aceasta categorie se aplica:

 • Transportului de marfuri care sunt ambalate in cantitati limitate
 • Transportului in cantitati exceptate

Transportul de marfuri ambalate in cantitati limitate

Poate fi permis transportul marfurilor periculoase fara sa fie aplicate prevederile ADR in situatiile in care marfurile sunt ambalate in recipiente mici, care la randul lor sunt grupate in cantitati mici, in alte ambalaje.

Toate vehiculele care au o masa maxima autorizata care depaseste 12 tone, trebuie sa fie semnalizate corespunzator transportului de marfuri ADR.

Transportul in cantitati exceptate

Fiecare substanta ADR are atribuit un cod alfanumeric. Puteti verifica ce cod este alocat pentru substanta dumneavoastra in Tabelul A Lista marfurilor periculoase (pag 251)

In tabelul de mai jos, regasiti cantitatile exceptate de marfuri ADR care nu se supun prevederilor ADR, singura conditie fiind respectarea codului alfanumeric despre care am discutat mai sus:

Este foarte important sa retineti faptul ca intr-un vehicul/ container numarul maxim de colete care contin marfuri ADR nu poate fi mai mare de 1000.

De asemenea, daca se transporta marfuri ADR in cantitati exceptate, aceasta mentiune trebuie sa apara si pe CMR impreuna cu numarul de colete care sunt transportate.

1.2. Exceptii partiale

In situatiile in care cantitatea de marfa ADR transportata pe un mijloc de transport nu depaseste valorile care sunt mentionate in a 3-a coloana din tabelul de mai jos, conform Acordului transportului rutier international al marfurilor periculoase, nu mai este necesara respectarea urmatoarelor prevederi ADR:

 • Atestatul ADR al conducatorului auto;
 • Trusa ADR cu care sunt echipate vehiculele care transporta marfa ADR;
 • Semnalizarea vehiculului cu panouri specifice sau placute etichete;
 • Instructiunile care sunt scrise la bordul vehiculului.

Chiar daca respectarea acestor prevederi nu mai este necesara in situatiile mentionate anterior, ramane in continuare obligativitatea aplicarii urmatoarelor prescriptii:

 • Dotarea mijlocului de transport cu stingator de incendiu;
 • Prevederi cu privire la manipularea marfurilor ADR;
 • Modul de transport al marfurilor;
 • Dcumentele de transport;
 • Supravegherea vehiculului;
 • Ventilarea vehiculelor care transporta clasa 2 (gaze).

2. Ce unitati de masura folosim pentru fiecare categorie?

Pentru fiecare substanta transportata, este necesar sa se cunoasca urmatoarele informatii:

 • Cantitatea (in L sau Kg)
 • Numar ONU
 • Clasa (pentru clasa 2 este necesar si codul de clasificare)
 • Grupa de ambalare

In tabelul de mai jos, regasiti unitatea de masura i ncare este masurata fiecare categorie de marfa ADR:

Unitati de masura pentru fiecare categorie ADR_EuropaExpeditie

3. Cum se calculeaza cele 1000 de puncte ADR?

3.1. Tabel ADR

Pentru a calcula corect cantitatea maxima totala admisa pe unitatea de transport, este important sa consultati tabelul de mai jos:

3.2. Sfaturi de utilizare a tabelului

Daca aveti de transportat o singura substanta:

 • Din coloana din stanga, identificati clasa din care face parte substanta;
 • Dupa ce ati identificat clasa din care face parte substanta, cautati randul conform clasificarii subtantei (il puteti identifica dupa numarul ONU / grupa de ambalare)
 • In functie de clasa din care face parte substanta periculoasa, a nr ONU sau a grupei de ambalare, exista o categorie de transport predefinita si o cantitate maxima care este admisa per unitatea de transport (in kg sau L)

 

Daca aveti de transportat mai multe substante:

Este important ca, pentru fiecare categorie, sa urmariti pasii de mai sus, apoi:

 • In partea de sus a tabelului, regasiti randul “coeficienti de multiplicare” – identificati coeficientul de multiplicare al categoriei transportate, apoi inmultiti cantitatea de substanta cu acest coeficient.
 • Suma tuturor numerelor mentionate mai sus nu trebuie sa depaseasca 1000.

3.3. Exemplu de calcul

Sa presupunem ca un vehicul transporta mai multe colete care contin urmatoarele substante:

 • 100 L acid clorhidric – ONU 1789, 8, II
 • 250 L acid acetic – ONU 2790, 8, III
 • 200 L oxigen comprimat – ONU 1072, 2, 10

Acidul clorhidric se gaseste in categoria 2: Coef. 3 x 100 L = 300 L

Acidul acetic se gaseste in categoria 3: Coef. 1 x 250 L = 250 L

Oxigenul se gaseste in categoria 3: Coef. 1 x 200 = 200 L

Asadar, insumam toate valorile obtinute mai sus: 300 L + 250 L + 200 L= 750 L (Pentru ca acest rezultat este mai mic de 1000 de puncte, transportul va fi scutit de anumite prevederi ale transportului ADR).

4. Incheiere

Transportul marfurilor periculoase presupune un regim de organizare si de desfasurare mai special. De aceea, este foarte important sa se cunoasca regulile acestui tip de transport, dar si situatiile in care se aplica exceptii de la prevederile ADR.

La EuropaExpeditie efectuam frecvent transport de marfuri periculoase, avand o retea extinsa de parteneri si mijloace de transport echipate corespunzator unui astfel de transport rutier de marfa, astfel incat transportul sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta. Echipa EuropaExpeditie dispune de personal specializat si atestat pentru organizarea transportului ADR.

preloader image
Call Now Button