Riscuri in transportul marfurilor periculoase

Chiar daca nu va desfasurati activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri, cu siguranta, ati auzit de transportul de marfuri ADR si de riscurile pe care le presupune marfa periculoasa. Mai multe detalii despre transportul ADR, puteti gasi in acest articol.

Acronimul ADR provine de la Agreement, Dangerous, Road si face referire la Acordul european privind transportul international de marfuri periculoase. Fiind un transport special, transportul ADR este reglementat de legi speciale, a caror neindeplinire conduce la penalizari semnificative, din cauza riscurilor pe care le presupune un transport de marfuri periculoase efectuat inadecvat.

Principalele riscuri in transportul rutier de marfa ADR

Intr-un articol anterior, am discutat despre Regula celor 1000 de puncte ADR, despre cat de importanta este cantitatea si ambalarea corespunzatoare a marfurilor periculoase. Daca doriti sa stiti cum trebuie calculata corect cantitatea de marfuri periculoase care pot fi transportate intr-o singura unitate, puteti citi acest articol.

Marfa periculoasa este impartita in 9 clase in functie de riscurile pe care la prezinta fiecare categorie. Exista si marfuri care prezinta un pericol mai mare, astfle le vom regasi la mai multe  categorii de risc.

Explozia

Marfurile din clasele 1, 3, 4.2 si 5.1 pot sa produce, prin descompunere, reactii chimice puternice care pot avea efecte de natura mecanica, termica, luminoasa, sonora sau de alta natura.

Emanarea de gaze

Substantele chimice care sunt in stare gazoasa pot sa patrunda in atmosfera prin degajare si pot provoca intoxicatii, explozii sau coroziune. Cateva exemple de substante care intra in aceasta categorie: oxigen, azot, dioxid de carbon s.a.m.d.

Incendiul

Marfurile care fac parte din clasele 3, 4.1 si 5.1 sunt marfuri periculoase din cazua usurintei cu care pot lua foc.

Intoxicatia

In aceasta categorie de riscuri sunt incadrate substantele toxice din clasa 6.1 (ex: pesticidele), care daca se acumuleaza in organismului uman sau animal, pot sa cauzeze otravire sau chiar deces.

Infectia

Un risc de infectie ridicat il prezinta substantele din clasa 6.2, deoarece constau in deseuri care provin de la spitale sau contin subtante care contin agenti patogeni.

Radioactivitatea

Elementele care au o structura atomica grea de tipul uraniului, radiului sau toriului pot sa emita radiatii electromagnetice /corpusculare care actioneaza aproximativ ca razele X, foarte periculoase pentru om si mediu.

Corosivitatea

Exista substante care prin reactii chimice cu elemente din mediu pot sa produca eroziuni pe diferite suprafete sau tesaturi. Aceste substante fac parte din clasa 8. Este foarte important ca acest tip de marfuri ADR sa fie manipulate corespunzator pentru a nu reprezenta un pericol pentru viata oamenilor.

Categorii de risc

Cand se transporta marfa ADR, este important sa se cunoasca clasa marfurilor si cantitatile care pot fi transportate intr-o singura unitate de transport. De asemenea, este important sa se cunoasca riscurile care sunt posibile si care este categoria in care este incadrat fiecare caz. Exista 3 categorii de risc:

Categoria I de risc

Se refera la acele situatii care determina un risc major de deces, vatamare corporala grava  sau chiar deteriorarea semnificativa a mediului inconjurator.  Di ncauza riscurilor majore pe care le cuprinde, aceasta categorie de risc impune contraventiile cele mai mari.

Conform ARTRI, in aceasta categorie regasim urmatoarele contraventii:

Categoria I de risc (Transport ADR)

Categoria II de risc

In aceasta categorie de risc se incadreaza faptele care cauzeaza riscul de vatamare corporala sau de distrugere a mediului inconjurator.

Conform ARTRI, in aceasta categorie regasim urmatoarele contraventii:

Categoria II de risc (ADR)

Categoria III de risc

Aceasta categorie se atribuie in acele situatii care determina un risc redus de vatamare corporala sau de deteriorare a mediului.

Conform ARTRI, in aceasta categorie regasim urmatoarele contraventii:

Categoria III de risc (ADR)

Sanctiuni

Contraventiile referitoare la nerespectarea legislatiei sunt divizate in functie de dimensiunea riscului la care sunt supuse persoanele sau mediul inconjurator.

Pentru contraventiile care se incadreaza in categoria I de risc, amenzile fiind intre 8.000 -10.000 lei care se aplica fie expeditorului, fie transportatorului fie ambelor parti implicate.

De asemenea, se pot lua masuri imediate pentru a o sigurata sporita. De exemplu, se poate imobiliza vehiculul conform legislatiei in vigoare.

In cazul contraventilor care se incadreaza la categoria II de risc, masurile care se iau sunt de natura corectiva si se pot aplica la fata locului.  In conditiile in care corectarile nu se pot realiza pe loc, ele pot fi implementate pana la finalul transportului. Pentru aceasta categorie, sanctiunile sunt cuprinse intre 5.000 – 7.000 lei care se aplica fie expeditorului, fie transportatorului fie ambelor parti implicate.

Pentru contraventiile care se incadreaza in categoria III de risc, daca masurile nu trebuie aplikcate la fata locului, ele pot fi implementate ulterior, la sediul companiei. Pentru aceasta categorie de risc, sanctiunile sunt cuprinse intre 2.000 si 4.000 lei care se aplica fie expeditorului, fie transportatorului fie ambelor parti implicate.

Concluzii

Respectarea regulilor ADR nu este optionala, este obligatorie. Indeplinirea defectuoasa a reglementarilor legislative in ceea ce priveste marfurile ADR, conduce la riscuri atat pentru vietile omenesti, cat si pentru integritatea mediului inconjurator.

Ambalarea marfurilor ADR, calcularea cantitatii maxime admise pentru un singur transport, precum si manipularea si depozitarea unor astfel de marfuri, trebuie tratata cu foarte mare seriozitate. De aceea, este recomandat ca, daca doriti sa transportati marfa ADR, sa apelati la persoane specializate care cunosc legislatia in vigoare si organizeaza transportul cu vehicule autorizate si echipate corespunzator realizarii unui astfel de transport.

preloader image
Call Now Button